Når hvert trinn teller – forebygging av fallulykker fra lav høyde

Ifølge Arbeidstilsynet er fallulykker en av de ledende årsakene til arbeidsrelaterte skader og dødsfall i Norge

Fallulykker skjer ofte i jobbsammenheng, og selv fall fra relativt lav høyde kan føre til alvorlige skader, og til og med død. Ifølge Arbeidstilsynet er fallulykker en av de ledende årsakene til arbeidsrelaterte skader og dødsfall i Norge. Slike ulykker kan i de aller fleste tilfeller unngås med riktig utstyr og gode sikkerhetsrutiner.

Nesten hver tredje ulykke i bygg og anlegg kan tilskrives feil bruk av utstyr eller mangel på sikkerhetsforanstaltninger ved arbeid i høyden. Det er ikke bare de store høydene som er farlige; mange skader skjer også når det arbeides fra mindre høyder som arbeidsbukker og lave stillaser.

Og det er ifølge statistikken her det er lettest at fallulykker skjer fordi jobben som skal gjøres virker ufarlig.

Riktig opplæring, regelmessig inspeksjon av utstyr, og bruk av arbeidsutstyr som møter sikkerhetsstandarden er essensielt. Det er her søkelyset på kvalitet og sikkerhet virkelig gjør en forskjell.

Velg riktig arbeidsbukk for å hindre ulykker

Et godt eksempel på sikkerhetsutstyr er stabile arbeidsbukker som er designet for å forhindre uønskede hendelser. En god arbeidsbukk er stabil, lett å flytte rundt, og har funksjoner som sklisikre trinn og låsemekanismer som sikrer at bukken står støtt under bruk.

Når du velger arbeidsbukk, tenk på jobbens natur. Er arbeidet hovedsakelig innendørs eller utendørs? Hvilken høyde trenger du for å jobbe komfortabelt og sikkert? Er bukken sklisikker og har den støtte for beina på øverste trinn?

Og ikke minst, hvordan står det til med transportabiliteten? En arbeidsbukk som er enkel å slå sammen, lett å bære, og som passer i bilen eller på lageret, er gull verdt ifølge vår ekspertkilde Harald Arne Veisdal, Account Manager i Hultafors Group Norge.

Riktig opplæring og regelmessig inspeksjon av utstyr er viktig forteller Arne fra Hultafors

– Det du bør se etter når du velger deg en ny arbeidsbukk er en stabil og sikker arbeidsbukk som tåler mye belastning og daglig bruk. Utstyrt med dype trinn og en stor topplate, sier Harald Arne videre.

Ved valg av riktig utstyr skader det aldri å rådføre seg med eksperter på området.

En slik ekspert finner du i TOOLS som ikke bare selger utstyr av høy kvalitet, men som har en betjening som kan svare på de spørsmål du måtte ha om sikkerhet, og som kan gi råd om hvilket produkt du bør velge ut fra den jobben som er mest fremtredende akkurat hos dere.

Sikkerheten begynner med ditt valg. Så velg klokt, og hold både føtter og sikkerhet på bakken.

W.steps tar også miljø på alvor

Vår ekspertkilde Harald Arne Veisdal, som jobber som Account Manager i Hultafors Group Norge, er opptatt av miljøaspektet i produksjon av arbeidsbukker og stiger.

– Å velge produkter som ikke bare er sikre, men også miljøvennlige setter virkelig prikken over i-en, sier han.

Hos W.steps tar man miljøansvar på alvor.

Produksjon av W.Steps foregår i stor grad i Nässjö i Sverige med bruk av energi fra vannkraft, et eksempel på bærekraft i praksis.

Produksjonen hos W.steps drives med fornybar energi, som vannkraft og geotermisk energi, noe som betydelig reduserer miljøfotavtrykket.

Dette sikrer at selv under de mest energikrevende prosessene, som smelting av aluminium, holder utslippene seg på et minimum.

– Og med en produksjon som i stor grad foregår lokalt i Nässjö i Sverige, står W.steps som et eksempel på bærekraft i praksis. Selv om noen produkter fortsatt kommer fra utenfor Skandinavia, sier han avslutningsvis på vei inn til en TOOLS-butikk for å se om de trenger å fylle opp lageret av W.steps stiger og arbeidsbukker.