800x400_MG_9656 (002).jpg

Arbeidssko- hva bør du tenke på når du velger?

 Tidligere tenkte man kanskje at ett par arbeidssko var det du fikk. Det paret skulle fungere ute og inne, året rundt, så da kunne det like gjerne være noen trauste støvler som tålte snø også. Som arbeidsgiver tenkte man kanskje det var billigere, men de siste årene har man lært bedre.

– Fottøyet påvirker ryggen, og du kan bli sykemeldt hvis du ikke har sko som er bra for din rygg, vekt og arbeidsdag. Folk har blitt litt mer bevisst på at man må forebygge ryggplager, og da må man ha riktige sko. Det koster litt mer, men så får man noe ordentlig, sier Margareth Vågnes, butikksjef i TOOLS Moss.

– Så er det jo ingen hemmelighet at dagens arbeidssko ser mye bedre ut enn gamle dagers, tilføyer hun lurt.

Margareth Vågnes, butikksjef i TOOLS Moss. 

Lavere vekt, sprekere utseende

Moderne arbeidssko har i større grad begynt å ta hensyn til at profesjonelle arbeidsfolk også liker å ha på seg utstyr som ser bra ut. Hos TOOLS i Moss begynte de å selge sko fra Sievi, med et litt sprekere utseende, for et par år siden – og i dag kommer det folk ens ærend for å kjøpe disse skoene.

– Det er ikke bare utseendet som har gått videre de siste årene. Før var det aluminium og stål i tåhetta som gjaldt, men nå er det mye mer kompositt det handler om. Da får du like god beskyttelse, men det veier mye mindre. Folk er ganske bevisst på at de vil ha lette sko som er spreke å se på. Når du ikke trenger å ha den samme skoen sommer og vinter har det også blitt vanlig med et design som minner mer om vanlige joggesko, og det er mest bare en smakssak om du vil ha høye støvler eller lave sko, forteller butikksjefen.

Du finner spreke vernesko på tools.no

– Men det viktigste er det praktiske. Mange går rett på utseendet, men vi vil vite hva du jobber med så vi kan gi deg et godt råd. Står du mye i grøfta må du ha et par som tåler en del juling, da holder det ikke med sko med tynn membran på oversiden. Jobber du på oljeplattform skal du ha en helt annen type gummi under enn det en vanlig snekker trenger. En snekker har på sin side bruk for god tåbeskyttelse, og det har ikke sko ment for transportører.

Få skoene til å holde lenger

Hvor ofte man bør bytte ut arbeidsskoene kommer først og fremst an på hva du jobber med, men generelt er det lurt å skaffe seg nye sko med et halvt til ett års mellomrom. For noen holder et par lenger, men andre må bytte oftere igjen. En god løsning kan derfor være å kjøpe noe som passer sesongen når det slår over fra vinter til sommer, og motsatt.

– Du går ganske mange timer i uka med arbeidsskoene på beina, men hvor ofte du skal skifte varierer. Hvis du jobber i et surt miljø vil det spise opp selve sålen, og om du krabber mye rundt som snekker går det ut over sømmene og oversiden. Oftest er den mest synlige slitasjen på undersiden av sålen, men det er ikke all slitasje som synes. Over tid tråkker du faktisk i stykker dempingen inne i selve skoen, og da er det på tide å bytte, påpeker Vågnes.

Det er likevel ikke slik at du alltid må kjøpe en helt ny sko. Hvis du kjøper en god, støtdempende innleggssåle sammen med skoene, og bytter den ut omtrent hver tredje måned, vil skoen kunne føles nesten helt ny på beina mye lenger.

– Selv på gode sko er ikke innersålen som følger med alltid av beste sort. For å få god demping og komfort som varer lenger kan det derfor være lurt å måle føttene sine, og å få en tilpasset såle. Når du har gjort det er sålene også fargekodet, så hvis du vet hvilken du hadde forrige gang kan du bare si «jeg skal ha den røde».


Gode såler gjør at skoen føles ny lenger. Disse er fargekodet etter hvilken type fot de er laget for.

Det tar et par minutter å få en bedre arbeidsdag

Som veldig mange TOOLS-butikker står det en egen målemaskin hos TOOLS Moss. På denne kan du stille deg opp, og så måler maskinen både lengde, bredde og pronasjon på føttene dine. Da får du en anbefalt størrelse, og om du eventuelt burde ha ekstra brede sko – eller en spesiell type innleggssåle.

– Det å få en riktig type såle gir kundene en fin opplevelse. For mange er det første gang de får en såle tilpasset sin fot. Det gjør at foten begynner å slappe av, og så blir du ikke så sliten og anspent i beina på jobb. I tillegg er det bare snakk om noen hundrelapper ekstra, så det er ikke noen voldsom kostnad for mye mer komfort. Maskinen kan også lagre informasjon, så du kan få tilsendt dine målinger på e-post, med anbefalingene for din fot, forklarer Vågnes.

Hele prosessen tar bare et par minutter, og noen ganger drar TOOLS-selgerne ut med maskinen også – slik at for eksempel alle ansatte på en hel fabrikk kan få målt opp riktige sko.

– Skal du ha nye sko vet du jo at du må prøve litt uansett, så alt i alt tar ikke en slik måling noe mer tid. Men det kan gi deg en veldig mye bedre arbeidsdag, smiler hun.