Velg riktig høytrykksvasker til rett jobb

hero image

Skal man vaske mye, lenge og store flater bør man gå til anskaffelse av en høytrykksvasker med stor vannkapasitet.

Et av de viktigste rådene for valg av høytrykkspyler er å forstå hvilken type arbeid høytrykkvaskeren skal brukes til. Da får du mest mulig ut av investeringen din, i tillegg til å unngå unødvendige utfordringer senere. 

 

Det forteller produktsjefen for proffmarkedet hos Kärcher, Tom Dahl, da vi møter han hos TOOLS i Drammen.  

– Skal du vaske mye, lenge og store flater bør du gå til anskaffelse av en høytrykksvasker med stor vannkapasitet, sier eksperten fra Kärcher videre. 

Å forstå hvilken type arbeid høytrykksvaskeren skal brukes til, sikrer at du får mest mulig ut av investeringen din, forteller Tom.

Skal du vaske bort olje og fett, bør du tenke en høytrykksvasker som i tillegg kan vaske med varmt vann. 

– I dag finnes det høytrykksvaskere til ethvert formål, sier Tom.  

Det handler egentlig om å ta en liten behovsanalyse, hvor du ser på hva som skal vaskes oftest før du går til innkjøp av nytt utstyr. 

– Hvis du eksempelvis skal vaske mindre kjøretøy, inngangsparti eller små fellesområder, så anbefaler jeg en enkel og robust kaldtvannsvasker. Gjerne med EASY!Force-høytrykkspistol, som benytter rekylkraften til høytrykksstrålen for å redusere holdekraften til null. 

– Gir du deg i kast med større jobber, større flater og oftere renhold som en gang i uken, i tillegg til at olje og fett skal vaskes bort. Da hadde jeg valgt en varmtvannsvasker med sterk vannmengde, og med en temperatur-bredde fra kaldt og helt opp til steam på 155 grader, sier produktsjefen. 

Spar tid og vann med en høytrykksspyler med stor vannkapasitet  

For oss som ikke jobber innen proffvask er det lett å tenke seg at hvis man ønsker å spare vann, så skal man velge en høytrykksvasker som bruker lite vann i timen. 

Så feil kan man altså ta. 

Eksperten fra Kärcher kan fortelle oss at det er akkurat det motsatte. Skal du spare vann, så skal du velge en høytrykksspyler som har stort vannforbruk i timen. Da bruker du mindre tid og derav forbruker langt mindre vann. 

– En høytrykksvasker med en kapasitet på 1000 liter i timen, vasker tre ganger så raskt som en høytrykksvasker som bruker 500 liter vann i timen, kan Tom Dahl fortelle. 

Men det finnes selvsagt vaskeområder hvor det egner seg best å bruke høytrykksvasker med mindre bruk av vann i timen. 

En tommelfingerregel innenfor eksempelvis vask av kjøretøy er at mindre kjøretøy som varebil og personbil, så er vannmengden optimal ved 500-700 liter i timen. Ved større kjøretøy som varebil, kassebil og lastebil med skap, så får du best effekt med 800 - 1000 liter i timen. For gravemaskiner og anleggsmaskiner, så er gunstig vannmengde 1000 - 1300 liter i timen. 

Andre eksempler på hvor høytrykksvasker med stor vannkapasitet er å foretrekke, er innen havbruk hvor man vasker store merrer. Innenfor industrier hvor man rengjør store tanker eller fasader, eller landbruk hvor man skal vaske ned store driftsbygninger. 

Varmt vann reduserer tidsbruk med opptil 50 prosent 

Både erfaring og forskning viser at rengjøring med varmt vann reduseres rengjøringstiden med opptil 50 prosent. 

– Er det anleggsmaskiner eller landbruksmaskiner som skal rengjøres, så kan disse også være tilgriset med olje og fett. Da er det enda viktigere at det vaskes med vann med høy temperatur, sier Tom. 

Temperatur reduserer eller fjerner også behovet for sterke kjemikalier og rengjøringsmidler. 

En varmtvannsvasker er spesielt effektiv mot olje og fett, som denne maskinen - en Kärcher HDS 5/13 UX EU.

Generelt er ideell vasketemperatur fra 38 til maks 60 grader på vask av kjøretøy som går i trafikk langs veien. Alle flater som tåler varmt vann og som er betydelig skittent, vil bli raskere rent med bruk av varmt vann. 

Nyere teknologi gir bedre vaskeresultat 

Den teknologiske utviklingen har ikke hoppet bukk over høytrykksvaskere. Blant annet har det blitt mer avanserte dyser som vasker renere og jevnere, samt utstyr som gjør at du kommer bedre til overalt. 

– Skal du vaske bort noe som har grodd skikkelig fast, f.eks. groer på en båt eller tilsvarende, kan det være lurt å bruke det vi kaller for en aggressiv vannstråle. Da benytter man seg av en turbodyse eller roterende dyse, som sender ut en veldig tynn vannstråle med stor anslagskraft, sier produktsjefen. 

Skal du derimot vaske større flater som er lite skittent, bruker du gjerne en bred stråle som vasker raskere. 

Valg av riktig rengjøringsmiddel er også viktig for å få et godt vaskeresultat, forteller Tom.

Det som kjennetegner nyere høytrykksvaskere er at de har en langt jevnere vannstråle enn sine forgjengere, som igjen sørger for et langt bedre resultat enn tidligere. 

Men skal vi tro produktsjefen til Kärcher så har vi mye spennende i vente fremover, fordi den teknologiske utviklingen har ikke tatt pause. 

– Det jobbes blant annet på med å gjøre dysene enda mer effektive for å kunne korte ytterligere mer ned på både tid og vannforbruk. 

Avslutningsvis anbefaler Tom at du stikker innom en TOOLS-butikk dersom du trenger ny høytrykksvasker. Her vil du få gode råd slik at du finner en maskin som gjør jobben din raskt og effektivt.