Nye behagelige støvmasker som er lettere å puste gjennom

De fleste tar fram hørselsvernet i samme omgang som de åpner kofferten til borhammeren. Kanskje er det like selvfølgelig å ta på seg vernebriller også. Men mange av oss er nok skyldige i å slurve med støvmaska.

At den fort blir varm og ubehagelig, og at det «bare» skulle tas et 30-talls hull i en betongvegg for å feste en kabel eller eller et rør, er nok en forklaring mange har hørt eller brukt som unnskyldning for droppe støvmaska.

— Maskene selges stykkvis eller i pakker på 10, forteller Thomas Føreland hos TOOLS i Bærum.

For hvem har ikke opplevd at svetten pipler fra panna og at kondensen renner rundt munnen ved bruk av støvmaske. Når varmen bygger seg opp på innsiden av maska, er det fristende å ta den av eller la være å bruke den i det hele tatt.

Samtidig skal det ikke veldig mange hull betongveggen til før ubehaget av betongstøvet kjennes i luftveiene. Skjer dette en gang i året, så går det nok bra, men skjer det noen ganger i måneden gjennom et helt arbeidsliv, er faren at du pådrar deg permanente luftveisrelaterte skader


Ny og kjøligere maske

— Manglende komfort er nok en vanlig årsak til at folk dropper åndedrettsvern, men det finnes jo alternativer som er behagelige å bruke og puste gjennom.

Det sier Thomas Føreland som jobber TOOLS-butikken i Bærum. Han har nettopp fått inn de nye maskene fra 3M, Aura 9300+Gen3, og viser oss den nye CoolFlow-ventilen som gjør maska lettere å puste i enn tidligere generasjoner av Aura-maskene.

— De har brukt en milliard kroner på å utvikle denne ventilen, sier han.

Dette med utåndingsventil i slike filtermasker er ikke noe nytt, men her har 3M lagt svært mye ressurser i å forbedre ventilen slik at den åpner seg enda lettere og reduserer varmeoppbygging inne i støvmasken. Den nye ventilen åpner seg hele 37% lettere enn forrige generasjons ventil, og resultatet er at varm utpust effektivt slippes ut av masken.

Maskene er flatpakket i pose, slik at du kan ha med deg ekstra masker på innerlomma. Posen kan også brukes til å oppbevare en maske du skal bruke om igjen.

—  Du merker godt at du slipper den klamme varmeoppbyggingen mange forbinder med slike støvmasker. Dette er til stor hjelp for alle som må bruke støvmaske når det er varmt eller under fysisk krevende arbeid over litt tid, sier Føreland.


Fargekoder

Føreland har to varianter av den nye maska i butikken. En med blå strikk, Aura 9322+ G3, og en med rød strikk, Aura 9332+ G3. Men hvilken av dem skal elektrikeren ha, han som «bare» skulle ta 30 små hull i betongveggen

Den blå, svarer Føreland. Den beskytter mot alle typer støv fra stein, metall, plast og trevirke, og hører inn i beskyttelsesklasse FFP2, der minst 94% av luftbårne partikler skal fanges opp av filteret.

Den med rød strikk beskytter mot det Arbeidstilsynet klassifiserer som farlig støv, kreftfremkallende, radioaktive og giftige partikler, bakterier og virus. Denne hører inn under beskyttelsesklasse FFP3, som krever filtrering av 99% av luftbårne partikler.

For de fleste er det altså blå og rød som er mest aktuell, men det finnes også en med gul strikk, Aura 9320+ G3. Den hører inn under FFP1, som filtrerer 80 prosent av luftbårne partikler.

Hver variant av maskene selges stykkvis eller i pakker på 10.

Beskyttelsen er kun effektiv hvis masken tetter godt mot ansiktet. Derfor demonstrerer Thomas Føreland tilpasning av masken på kollega Per Olav Johnsrud, som ikke har skjegg.

Bytt før det blir tungt å puste

— Dette er forbruksvare, og man bør bruke flere masker pr. dag hvis man jobber hele dagen med mineralull og isolering, sier Førelands.

Andre brukere, for eksempel elektrikeren som «bare» skal borre litt i en betongvegg, kan antakelig bruke samme maske mange ganger. Men når det blir tungt å dra inn pusten, er maska moden for søpla. Da er filteret så fullt av partikler at lufta har vondt for å passere.

— Det fine med disse maskene er at hver enkelt maske er flatpakket i plast. Dermed kan du ha en ekstra på innerlomma, eller du kan pakke den ned i plastposen igjen til neste gang du skulle få bruk for en, avslutter Føreland.

Den nye generasjonen Aura-masker er tydelig merket Gen3. Du kan også skille den fra forrige generasjonen ved å se etter regnbueeffekten på ventilmembranet.