Slik velger proffene riktig bits og bitssett

Utvalget av bits og bitssett er enormt og det er lett å følge seg rådvill når man skal velge riktig bits

Utvalget av bits og bitssett er enormt og det er lett å følge seg rådvill når man skal velge riktig bits

Mange har opplevd å stå der uten riktig bits og kun ha X når du har behov for Y. Utvalget av bits og bitssett er enormt, og det er lett å føle seg rådvill når man skal velge dette hyppig brukte arbeidsverktøyet.

Bits er en utskiftbar spiss til verktøymaskiner og skrutrekkere med hylse, som stort sett brukes til skruing. Bits selges både enkeltvis og i sett i ulike størrelser. I tillegg til å skille mellom flat bits og stjernebits, er det også viktig å tenke på andre ting som lengde, materiale og kvalitet.

For å finne ut hva som er viktig å ta hensyn til når man skal velge bits og bitssett, tok vi turen til TOOLS Follo og snakket med Ståle Henriksen.

– Først og fremst må du ha bits tilpasset det verktøyet du skal bruke. Bits blir brukt til utrolig mange ulike oppgaver som krever ulike bits og verktøy. Det neste du må tenke på er hva du skal bruke det til. Man kjøper ikke et bitssett til én oppgave, men gjerne en håndfull oppgaver som man løser ofte, sier Ståle.

Ståle Henriksen anbefaler gode kvalitetsbits og vær sikker på at du har alle tilgjengelig til enhver tid.

Skreddersy oppsettet av bitssettet for ditt bruk

Bits fås kjøpt enkeltvis eller i sett som inneholder alt fra 10 til 75 deler.

– De mest brukte settene er de som ligger på rundt 40 deler, og da får du et ganske fint og universalt sett. Men det kommer helt an på hva slags bransje du jobber i og hvilke arbeidsoppgaver du utfører. En tømrer har helt andre behov enn en servicemekaniker. For tømreren anbefaler jeg å ha et stort sett med 75 deler i bunnen av verktøykassa, i tillegg til et mindre, skreddersydd sett til de oppgavene du normalt løser, sier Ståle.

Mange har det sånn at de bruker mesteparten av tiden sin på oppgaver som går igjen.

– Hvis man monterer ting og har noen standardiserte skruer som man bruker om og om igjen, så er det lurt å ha disse liggende lett tilgjengelig, og gjerne en reserve. Personlig ville jeg alltid sjekket at settet har flere av mine mest brukte bits, sånn som torx 20, 25 og 30 i min 50mm lengde. Jeg vil heller ha flere av dem enn stor spredning på gammel sporbits. Lag deg et lite skreddersydd sett til de oppgavene du normalt løser, så kan du heller ha et større bitssett lengre ned i verktøykassa for å løse de fleste oppgaver som kan dukke opp.

Bruk gode kvalitetsbits

Du kan få bits som koster alt fra tre kroner til flere hundrelapper, og det er gjerne en grunn til den store prisforskjellen.

– Det er ikke alltid sånn at dyrest er best, men ofte vil en dyrere bits ha høyere produksjonskostnad. Materialet som er brukt er ofte grunnen til høyere pris, og dyrere bits består gjerne av to forskjellige metaller med ulik hardhet. Tenk gjennom hvor mye du kommer til å bruke bitsen og hvorvidt du skal bruke kraftige slagverktøy eller manuell skruetrekking. Mange i dag bruker jo slagtrekkere, og da er det utvilsomt fare for å slå i stykker den billigste bitsen veldig fort.

Ståles stalltips er derfor å bruke gode kvalitetsbits og være sikker på at du har alle tilgjengelig til enhver tid.

– Da slipper du å kaste bort tid, som er det mest verdifulle for proffen. Legg littegranne ekstra i en kvalitetsbits som gjør at du kan jobbe effektivt, har godt grep, og ikke sliter ut bitsen fort. Man kan kaste bort mye tid med slitte bits med dårlig feste og grep, eller hvis du ikke finner riktig bits når du trenger den.

Når det gjelder skruespor har TOOLS mye å velge i.

– Vi ser at Torx er en veldig populær type, i tillegg til Philips, Pozidriv og firkant. Det er noen som fortsatt har rett spor, men det er ikke det mest vanlige. Vi selger i hovedsak bits fra Bosch og Milwaukee, men ser også at det er mange som elsker kvalitetsverktøyet fra Wera, legger han til.

Trenger du bitsholder?

Bitsholder holder bitsen på plass, og kan hjelpe deg å komme til på utfordrende steder. Du får bitsholdere med ulike egenskaper og lengder. Noen har magnetisk montering, mens andre lar deg klemme fast bitsen.

– Bruker du mange forskjellige bits og bytter hele tiden, så er det smart å ha en bitsholder.

Husk samtidig at jo flere ting du kobler sammen i rekke, jo mer kraft mister du og opplevelsen bli mindre tight.

Han forteller at mange foretrekker lange bits foran bitsholder.

Mange foretrekker lengre bits enn de korte 25 mm som er mest vanlig

-Det er stor kvalitetsforskjell på bitsholdere, mens lange bits uansett ikke har behov for holder. Jobber du ofte med samme bits hele veien er det bedre å sette en lang bits rett i verktøyet, som er tight og fin å jobbe med og gjør at du kommer lettere til.

Han mener et godt bitssett bør inneholde lengre bits i de mest brukte størrelsene.

– En tendens vi ser er at vi selger mer av litt lengre bits. De lange bitsene bør minimum være 50-65 mm. Den gamle standardbitsen er 25 mm og spiller fortsatt en stor rolle. Men vi har nå bits fra 25 mm til 150 mm i lengde, 50 mm og 90 mm har blitt veldig populære, avslutter han.

Bosch sine Impact-bits fra 65mm, har også bits på begge sider, noe som gjør at antall bits i de settene dobler seg.


Bits og drill går ofte hånd i hånd. I denne videoen gir vi deg tipsene du bør få med deg dersom du skal kjøpe ny drill.