Riktige arbeidshansker for riktige forhold

Hendene våre er et ømfintlig og presist instrument som må beskyttes, spesielt når man bruker hendene til krevende, manuelt arbeid.

De som jobber i bransjer som innebærer håndverk er klar over at arbeidshansker er et svært viktig verktøy. Uten disse blir hendene utsatt for fare. Men ikke alle arbeidshansker er like, og det finnes én produsent som legger mer sjel i arbeidshansker enn de fleste andre.

Geir Ole Andersen er Key Account Manager for Guide Gloves, en premium produsent av et stort spekter arbeidshansker som passer for en rekke bruksområder og bransjer. Han forteller at Guide er opptatt av å utvikle best mulige produkter i tett samarbeid med kundene sine.

- Vi utvikler alle hanskene våre selv i Sverige. Vi selger ingenting som er laget i Østen og som vi bare setter logoen vår på. Vi utvikler alt i Sverige, og produktene våre er tilpasset nordiske forhold og nordiske hender. Selv om ingen hender er jo like, presiserer Geir Ole.

Hører alltid på kundene

Han forteller at Guide også har et kontor i Frankrike som jobber tett med et verdensomspennende nettverk av leverandører av materialer. På denne måten ligger Guide i forkant av utviklingen, og forsøker alltid å komme med morgendagens hansker på markedet først.

- Vi bruker svært mye energi på produktutvikling. Vi har en egen gjeng som jobber kun med materialer og stoff. Det viktigste er at det er kundene våre som styrer denne utviklingen. Det er ikke vi som prøver å finne hansker å lage, og leter etter markedet etterpå. Det er markedet som kommer til oss og sier at de trenger den og den hansken. Da sjekker vi om dette er noe vi trenger i Norge eller Norden, så lager vi den hansken. Vi er den raskeste hanskeleverandøren i bransjen - fra idé til ferdig produkt bruker vi rundt ett år. En konkurrent bruker kanskje to til tre år, forteller Geir Ole.

Dialogen med en kunde innebærer at en KAM som Geir Ole vil bringe innspillene fra kunden til produktavdelingen, som da sjekker markedet i Europa, og sonderer behovene. De jobber konkret med å finne ut hva som kreves for å lage akkurat den aktuelle hansken. Deretter begynner de å sette sammen produktet:

- Vi baserer oss på prisnivået, hvilken kvalitet som kreves, og hvilke funksjoner vi skal ha. Om hansken er næringsmiddelgodkjent, om den skal ha touchfunksjon, om den skal være vanntett, varm eller kjølende. Vi kan putte inn mange egenskaper i hanskene. Deretter tar vi demotyper tilbake til kunden.

Sikkerhet først

Det endelige målet er å få arbeidende hender både sikrere og mer effektive. Og det er en komplisert kombinasjon, ifølge Andersen.
- Når man skal lage ting som er sikrere, går det ofte på bekostning av effektivitet. Da kan hanskene bli tunge å bruke og uhåndterlige. Det vi har fokus på er å lage kutthansker eller slagbeskyttende hansker som også har en veldig god passform, som er så tynne og fine som mulig. De må også ha høy fingertupp-følsomhet, altså må de ha kvaliteter slik at de også fungerer til finmotorisk arbeid.

Når det gjelder beskyttelse, er det ikke kun snakk om kutt eller slag som hendene kan bli utsatt for. I mekanisk industri tar arbeiderne på ting som er oljete eller fettete, og hanskene kan bli innsauset med farlige stoffer.
- Vi lager et utvalg av hanskene våre som en barriere som skal beskytte huden og organene. Alt vi gjør har en beskyttende tanke bak, sier Andersen.

Utseende og varighet

Men det er ikke bare det funksjonelle og beskyttende som skal bety noe. Også design er viktig.

Guide hanske.jpg

Hanskene skal se bra ut også, som disse Guide 5116

- Mange av yrkene vi jobber mot er mannsdominerte, men gutter er blitt mer opptatt av utseende og design. Så vi har kule farger, high visibility er veldig i tiden, og mange trenger det i jobbsammenheng, men en del kjøper disse fargene bare fordi de er kule. Jeg bruker selv hanskene våre til sykling, og ingen i sykkelmiljøet trodde på at jeg sykler med arbeidshansker! De glir rett inn i miljøet, påpeker Geir Ole.

Et annet veldig viktig poeng er at hanskene skal vare lenge. Dette har sammenheng med bærekraft - Guide ønsker å få ned forbruket, og ha lengst mulig levetid på hanskene. Det påvirker også materialforbruket og utslipp forbundet med transport og lagring.

- Det enkleste vi kan gjøre for miljøet er å bruke hanskene så lenge de varer. En hanske som passer i hånda di, som har riktige materialer og egner seg til bruken din, har du ikke lyst å kaste. Det blir som et par løpesko som passer perfekt. Og samtidig jobber vi også kontinuerlig med å forbedre og effektivisere produksjonsmetodene, forteller Andersen.

Premium vinterhanske

Nylig lanserte Guide en ny vinterhanske kalt 5122W. Den ønsker Geir Ole å fremheve som et spennende produkt:

- Det er en premium vinterhanske. Den har et membran som er vannavvisende og vindtett. Den har også en veldig god passform, touchfunksjon og vårt beste kunstskinn i håndflatene. Den er slitesterk, veldig god å bruke, og fyller alle kravene til en moderne hanske. Og vi har den samme serien i en sommervariant, uten foring, sier han.


Guide vinterhanske.jpg

Guide 5122W – En ny og spennende vinterhanske

Han innrømmer at denne hansken ikke er den billigste på markedet, men selv om de koster litt mer, varer de også gjerne vesentlig lenger enn andre.
- Og du jobber vesentlig fortere med en hanske som passer bra og har et godt grep på materialet. Man blir mer effektiv. Hanskene snakker for seg selv - det er bare å gå inn på en TOOLS-butikk og prøve selv, avslutter Geir Ole Andersen.