J07_4291.jpg

Rett belysning gir lysere hverdag

God arbeidsbelysning er viktig for håndverkeren, men blir i en travel hverdag ofte nedprioritert. Snekkerne i Tømrer Thomas AS fikk en vekker da de fikk prøve arbeidslysserien Mareld.

 

Det er midt på dagen og overskyet, en sensommerdag. Arbeiderne i Tømrer Thomas AS jobber med seks tilbygg på noen rekkehus på Haslum i Bærum kommune. I dag er det gipsing av tak og vegger som står på tapetet.

Anders Berg er produktsjef for Mareld i Norge og er blitt invitert for å sjekke ut arbeidslysforholdene og samtidig presentere produktene i Mareld-serien.

– Her var det ganske mørkt, gitt! sier han – slett ikke overrasket, henvendt til prosjektlederne Kim Kristiansen og Stian Krag Iversen.

Anders Berg (t.v), produktsjef for Mareld, flankert av snekkerne Kim Kristiansen (t.v.), Stian Krag Iversen og Torjus Bjørklund.

Berg sier at det dessverre ofte er veldig lite fokus på nettopp gode lysforhold på arbeidsplassene til håndverkere.

Utviklet av og for håndverkeren

Kongstanken bak Mareld-lampeserien – hvor alle selvsagt er LED-baserte – er nettopp at håndverkerne nå selv har fått være med og utvikle nye produkter som skal passe dem bedre.

– Når jeg er rundt og ser på ulike arbeidsplasser har jeg ofte en følelse av at det er ganske laber kunnskap rundt lys, sier produktsjefen.

– Håndverkere har som regel en tohodet lyskaster i hjørnet som lyser opp der de jobber, men det er lite generell belysning. Det kan være i et hjørne, mot der de jobber, men så er det mørkt på baksiden. Det er mye dårlig HMS ute og går, mener Marelds produktsjef.

Kim Kristiansen sier han kjenner seg igjen i beskrivelsen.

– Vi tenker at det tar for mye tid å rigge. Så kan tilgang på strøm være et problem, sier Kim.

– Det er ofte litt latskap inne i bildet også. Det handler om tidsbruk. Vi går inn gjør oss ferdig, så ut igjen, med så lite tid som mulig.

Snekkerne Stian Krag Iversen (t.v.) og Kim Kristiansen (t.h.) hos Tømrer Thomas AS med en Mareld-lampe.

Stian Krag Iversen sier at et gjentagende problem er at bedriften har endt opp med et virvar av lamper, som gjerne bruker forskjellige pærer.

– Det typiske som skjer er at en pære knuses. Det er ofte en helt spesiell pære. Så får man ikke surret seg til å kjøpe en ny, da man ofte må dra til spesialbutikker for å kjøpe pærene. Det blir bare ikke gjort. Vi har utallige lamper som mangler en spesiell pære, sier Stian.

Lamper for enhver situasjon

Produktsjef Anders Berg forklarer til gutta på gulvet at det finnes tre typer Mareld-lamper: Power, Performance og Precision. De skal henholdsvis fokusere på å være ekstra lyssterke, ekstra holdbare og ha ekstra presist lys.

– Men alle lampene i alle seriene tåler en støyt, forsikrer Berg.

– Det vi har gjort er å snakke med snekkere, rørleggere, elektrikere, ja, til og med vektere og vaktmestre, om hva de tenker rundt arbeidslys og hva de behøver. Og da ble løsningen å lage den nye Mareld-serien, sier Berg.

– Mange av lampene er oppladbare. Noen tåler å bli overkjørt av en bil, så sterke er de. Flere lamper har Bluetooth-høyttalere. Noen har USB-kontakt, så man kan lade mobiltelefonen. Vi har også lamper med baklys, så de lyser opp områdene bak der lampen står.

– Kjekk funksjon, sier Stian Krag Iversen (t.h.), mens snekkerkollega Kim Kristiansen (t.v.) ser på.

– Oi, det er smart, utbryter snekker Stian, tydelig begeistret over at lampene har USB og Bluetooth. Det er tydeligvis noe som faller i smak hos prosjektlederen.

– Oi, oppladbart batteri også? Det er kjekt. Det er alltid en utfordring med ledninger og strømkapasitet på en byggeplass, sier Stian.

– Ja, de kan lades via 12 volt bil-lader, supplerer Anders.

– Gull å ha i bilen

Stian og snekkerkollega Kim er også begeistret over de nye Mareld arbeidslampene.

– Ah, denne blir helt gull å ha i bilen siden den kan lades. Den er så liten at den ikke tar opp for mye plass. Den store lampen jeg nå har liggende i bilen har jeg ikke brukt i ett år. Jeg sliter ofte med at det ikke er nok uttak for strøm, så arbeidslampen blir nedprioritert, sier Stian.

– Denne er genial, mener Kim, som har lagt sin elsk på en liten lampe med magnet.

Stian Krag Iversen tester ut en Mareld-lampe.

– Produktene virker veldig solide og bra. Men så er det alltid et spørsmål om pris! sier snekkerne henvendt til produktsjefen.

– Prisene tror jeg dere skal bli positivt overrasket over. Her får dere både kvalitet og gode priser, sier Anders Berg med et lurt smil.

Dette er Mareld Pro Lighting

Glem alt du vet eller ikke vet om rett arbeidslys. Mareld Pro Lighting er et helhetlig sortiment med tre produktfamilier for å dekke ulike behov for arbeidslys:

  • Power – som gir ekstra sterkt lys
  • Performance – som er ekstra støt-, vann- og slitasjesikre lamper
  • Precision – presisjonslys for detaljerte arbeidsoppgaver

Serien er utviklet på bakgrunn av dybdesamtaler med nordiske håndverkere, som vet «hvor skoen trykker» – eller rettere sagt: Hvor det trengs bedre belysning. Blant håndverkere som har vært med på utviklingen av Mareld-serien finner vi elektrikere, snekkere, malere og andre faggrupper.

Arbeidslys har aldri sett bedre ut, og vært mer funksjonelt. I tillegg er det masse fine finesser som du faktisk har behov for, som USB-lader, bakgrunnslys, oppladbare lamper og lamper med Bluetooth.