5 tips: Slik velger proffen riktig høytrykksvasker  

Det finnes ulike høytrykksvaskere til all slags bruk å velge mellom hos TOOLS, men hva må du tenke på for å velge riktig maskin for deg?

For å finne ut av det tok vi en prat med Omar Brændholen, distriktsjef hos Kärcher. Han sier at første steg er å definere hva dine behov og typiske arbeidsoppgaver er.

– Med en god høytrykksspyler blir jobben gjort raskere. Hva som er riktig høytrykksvasker for deg avhenger av hva du skal bruke den til, og hvor ofte du skal bruke den. I Kärcher har vi alt fra høytrykksspylere for privat bruk som gjerne bare brukes et par ganger i året, til ekstreme proffmaskiner på 3000 bar som kutter gjennom metall eller fjerner betong.

Han forteller at det finnes svært mange ulike behov blant de profesjonelle kundene.

– De bruker høytrykksspylere alle steder der det rengjøres med å spyle vekk skitt. Du kan tenke deg alt som er på byggeplasser, biler, lastebiler, anleggsmaskiner, driftsbygninger, utvendige fasader, inngangspartier, lager eller avfallsområder som skal holdes rent.

Når du skal gå til anskaffelse av en profesjonell høytrykksvasker, har Brændholen fem konkrete tips til ting du bør ha med i vurderingen.

En varmtvannsvasker rengjør raskere enn en kaldtvannsvasker.

 

1. Vannmengde er viktigere enn trykk

Brændholen forteller at mange er opptatt av trykk og bar, men at det kun er viktig dersom du skal trenge inn i ting som lakk, størknet næringsmiddel eller fastbrent materiale i industrien.

– Hvis du skal trenge inn og løse opp maling og tagging, da må du opp i trykk.

Men ved vanlig renhold derimot, er det vannmengden som gjør mesteparten av jobben. Med høy vannmengde spyler du faktisk bort møkka og skitten.

– Det er vannmengden som flytter skitten og lar deg jobbe raskere over større flater. Jo mer skitt og møkk som skal flyttes, jo større flater, og jo oftere man vasker, jo mer tid sparer man ved å ha god vannmengde på høytrykksvaskeren.

2. Velg riktig vanntemperatur

En annen ting du må ta stilling til, er hvorvidt du har behov for en varmtvannsvasker.

– Dersom du skal fjerne olje, fett, sot, trafikkfilm, asfaltrester, eller rengjøring i næringsmiddelindustrien, så bør du bruke en varmtvannsvasker, forteller Brændholen.

Han forteller at den vil rengjøre raskere og bedre enn en kaldtvannsvasker med tilsvarende vannmengde og trykk, selv uten bruk av kjemikalier eller i kombinasjon med mindre mengde kjemi.

– Akkurat som hvis du har fett på hendene, så slipper olje og fett raskere hvis du bruker høyere vanntemperatur, poengterer han.

3. Velg riktig tilbehør og utstyr

Omar forteller at det finnes et hav av ulikt tilbehør og utstyr som kan gjøre renholdet mer effektivt.

– Jeg er veldig opptatt av at riktig tilbehør legger til rette for at du kan gjøre jobben smartere og raskere. Riktig tilbehør er gull verdt, og det hjelper ikke med en stor og brutal varmtvannsvasker hvis du ikke kommer til der du skal gjøre rent, poengterer han.

For å lettere komme til der du skal vaske, må du velge riktig lengde på lansen eller ha en ekstra lanse for å komme høyere opp på en fasade eller vegg.

– Vi har lanser som man kan justere vinkelen på, slik at man kommer til høyt og lavt, under bilen, inne i felgen, eller på baksiden av noe, sier Brændholen, og fortsetter:

– Vi har også hele bredden av ulike typer dyser og stråler. Blant annet har vi noe som heter turbodyse, der strålen roterer rundt med høyt anslag. Den er spesielt effektiv på fastgrodde ting som mose, eller skitt som sitter godt fast.

– Turbodysen brukes også gjerne på gravemaskiner som kan ha hundrevis av kilo med leire og møkk i beltene, så man lettere kommer til der man skal reparere eller gjennomføre vedlikehold.

Videre forteller Brændholen at mange profesjonelle brukere ofte har behov for å rengjøre i forkant eller i etterkant av en service- eller vedlikeholdsjobb. Et rent inngangsparti gir også besøkende og kunder et godt førsteinntrykk, bevarer og hever verdien av eiendommen og forretningen.

Han legger til at Kärcher har patent på vaskestrålen sin, som gir lik anslagskraft på flaten.

– Det gjør at strålen er jevn og du slipper striper og skiller når du spyler ren en bilen, kjøretøyet eller fasadeoverflaten. Du kan sammenligne det med en god malerkost, som gir fint dekke uten sprik og striper i malingsstrøkene.

For å få jobben gjort smartere og raskere anbefaler Omar at du velger riktig utstyr og tilbehør.

4. Velg riktig rengjøringsmiddel

Et annet punkt som er viktig å ta stilling til, er behovet for kjemi for å raskere fjerne skitt som har grodd fast eller ligger fast i overflatespenningen.

– Det finnes et bredt spekter med kjemi. Det er viktig å velge riktig for å fjerne det du vil fjerne, og samtidig ikke ødelegge underlaget. Kort fortalt så finnes det på den ene siden kjemi med syre som kan etse, og sterk alkalisk såpe på den andre siden. Du bør for eksempel unngå å vaske aluminium med høy PH verdi, for da blir det grått og matt.

Brændholen understreker samtidig at det er viktig å dosere kjemien riktig og la det virke den tiden det trenger.

– Det er god økonomi og sikrer et godt resultat.

Det finnes gode justeringer for dosering både på høytrykksvasker eller på tilbehør som skumflasker/ skumlanser.

– Sterk alkalisk kjemi kan gi skjolder på lakk, så det er viktig med riktig blanding og styrke på kjemien, så det verken blir for sterkt eller svakt. Legg aldri kjemi på varme overflater, og spyl alltid av kjemien før den begynner å tørke. De fleste kan spare en del kroner på å dosere kjemien riktig, for det hjelper faktisk ikke å pøse på med kjemi.

– Fordelen med kjemi og temperatur er at de hjelper hverandre: Med høyere temperatur på vasken har du mindre behov for kjemi, eller ikke behov for kjemi i det hele tatt, legger han til.

5. Vurder arbeidskostnader

Sist, men ikke minst, mener Brændholen det er viktig å vurdere arbeidskostnader når du skal kjøpe en profesjonell høytrykksvasker.

– Arbeidskostnader er det som koster mest, så velg utstyr som gjør at du sparer tid og kostnader. Maskinen koster litt, kjemien koster litt, arbeidstiden koster litt, så du må se på den totale kostnaden for å gjøre rent.

– I Kärcher er vi opptatt av løsninger som reduserer tidsforbruket og kostnader gjennom lengre levetid, mindre behov for kjemi, og mindre bruk av diesel eller strøm. Kjøpsprisen er kanskje litt høyere, men over tid slår alle disse tingene inn. For eksempel høyt forbruk av diesel eller strøm kan tappe deg for mye penger på få måneder, poengterer han.

Karcher er den første leverandøren av varmtvannsvaskere over hele verden som er sertifisert med EUnited. Det sikrer høy effektivitet på brenner, lavt drivstofforbruk og lave utslipp.

En annen ting som har stor påvirkning på totalprisen, er vannmengden på maskinen.

– Det lønner seg å gå opp i vannmengde, for da reduserer du tiden du bruker på å gjøre rent. Dermed frigjør du tid som du kan bruke på andre inntjenende aktiviteter.

Belastningen på brukeren bør også tas med i regnestykket.

– Ergonomi er svært viktig for å ta vare på brukeren. I Kärcher bruker vi mye tid på kartlegging av brukererfaringer- og behov, testing og utvikling av produkter som er litt bedre for brukeren, for å unngå belastningsskader.

Karcher har en unik brukertilpasset høytrykkspistol som har navnet EASY!Force. Her trenger du ikke å klemme og holde pistolavtrekket inne, siden den hviler lett i hånden på rekylen. I tillegg er den bygget med en keramisk løsning for å åpne og stenge av høytrykket, som gjør at den har 5 ganger lengre levetid kontra eldre Karcher og konkurrenters høytrykkspistoler.

– Det å investere litt mer i produkter som har en sterkere konstruksjon og gir mindre belastning på brukeren, er god økonomi i det lange løp, avslutter han.