Spar tid og helse med skikkelige kappeskiver for de krevende jobbene

Cubitron 3, en revolusjon innen slip og kapp.

Metall, rør, plater, skruer eller andre objekter må av og til skjæres gjennom, kuttes eller slipes ned. Det er en essensiell del av hverdagen på mange arbeidsplasser, som bygg og anlegg, verksteder eller fabrikker.

Dette er ofte en krevende jobb. Det er mange krefter i sving som påvirker både utstyret man bruker og personen som bruker det.

Nøkkelen for å gjøre jobben mest mulig effektivt er altså å benytte seg av en kappeskive av høy kvalitet.

Lang levetid og komfort

Knut Alexander Mo, Key Account Manager i 3M Norge, har årelang erfaring med kappeskiver, og har noen tanker angående hva som er de viktige elementene å vurdere når man skal velge et nytt produkt.

- Du vil helst ha en skive som varer lenge. Du slipper å skifte så ofte, og et rimeligere produkt blir som regel slitt ned fortere. Du må gjerne bruke mer fysisk kraft for å bruke det. Det fører til at du svir mer av skiven enn du sliter det ned, som igjen fører til mer støv, mindre ren luft, og mer ubehag for de som jobber og andre som befinner seg i rommet. Støvet som oppstår da er lett og kalles svevestøv. Dette støvet er farlig for omgivelsene og de ansatte, sier Knut.

Utviklingen fra forrige modell til Cubitron 3 er helt enestående, forteller Knut Alexander Mo i 3M.

Han påpeker også at vibrasjoner er viktig. En god kappeskive vibrerer mindre, som fører til at man bruker mindre kraft.

- Det viktigste for kundene vi besøker innen mekanisk industri er HMS. Det er viktig å unngå svevestøv i rommet, unngå støy og vibrasjoner. En som står og sliper i seks til åtte timer hver dag får en ganske stor belastning på kroppen, så det vil vi minimere, sier han.

Ny modell byr på store forbedringer

Knut Alexander, og hans kollega, sjefskonsulent i 3M Vidar Maarud, forteller gjerne om den nye kappeskiven til 3M, som heter Cubitron 3. Det er en stor forbedring fra den forrige modellen, Cubitron 2, og har mange fordeler sammenlignet med andre løsninger.

- Cubitron 3 er utviklet med patenterte mineraler, og vi har kjørt tester av denne mot andre produkter. Den nye modellen klarte oppimot 110 kappeoperasjoner, mens Cubitron 2 klarte 50. Et annet merke vi testet klarte 10 operasjoner. Det betyr at produktet har en veldig lang levetid, og du slipper å bytte skivene så ofte.

Vidar Maarud utdyper:

"3M har sin egen, patenterte mineralteknologi kalt Precision Shaped Grain. Det vil si at mineralene som skiven består av har en veldig lang levetid, og de kutter korrekt hele levetiden. Teknologien er også videreutviklet i forhold til den forrige modellen, slik at når du knekker mineralet under sliping, får du to nye skjærende slipemineraler som kommer frem. Dette fører til at levetiden sammenlignet med Cubitron 2 er økt med 50 prosent. Utviklingen fra forrige modell til denne er helt enestående."

Levetiden til den nye Cubitron 3 har økt med 50% sammenlignet med forrige modell, Cubitron 2.

- En tradisjonell slipeskive kan også gi mye oppheting på materialet, noe som er uheldig. Med Cubitron 3 slipper vi det, sier Maarud.

Gjør de fleste jobbene

Et annet poeng med Cubitron 3 er at skiven skal være mest mulig fleksibel og allsidig. Det skal ikke være nødvendig å bruke mange forskjellige typer skiver til forskjellige jobber.

- Det er litt gammeldags tankegang. Vi er veldig opptatt av å ha en teknologi som kan brukes på de fleste materialer. Du skal helst ikke trenge spesialskiver for svartstål eller annet stål, men bruke én skive til alle applikasjoner innen mekanisk industri. Det er mye enklere logistikkmessig, forteller Vidar.

Han nevner også at skivene er frie for jern, noe som sikrer at skivene er mest mulig miljøvennlige.

Knut Alexander Mo avslutter med tre av de beste egenskapene med Cubitron 3: Patenterte slipemineraler som gjør produktet tre ganger så effektivt enn det som er på markedet i dag, dobbelt så lang levetid, som betyr kostnadsbesparelser, og mindre støv, vibrasjon og bråk, noe som gir en mer komfortabel hverdag.