Derfor er dette et av håndverkerens favorittverktøy

— For fem-seks år siden var det kanskje én laseravstandsmåler pr. arbeidslag, eller det var i hvert fall noe man delte på. Nå har det blitt allemannseie, sier Ståle Henriksen i TOOLS-butikken i Askim.

Han åpner en eske og setter to AAA-batterier i den bittelille Bosch GLM 50 C. Dette er en liten rakker av en laseravstandsmåler med en god del praktiske funksjoner, skal vi snart få vite.

Ståle Henriksen hos TOOLS i Askim demonstrerer GLM 50C i bruk. — Alle typer håndverkere bruker denne, sier han.


— Den er jo så liten at den går rett ned i lomma på arbeidsbuksa, og ikke koster den all verden heller, sier Henriksen om grunnen til at den er så populær.

På et par sekunder måler Henriksen opp lengden på verktøyhylla i butikken ved hjelp av den røde laserstrålen som projiseres. Nøyaktigheten er +/- 1,5 mm på 50 meter, som er den maksimale lengden dette verktøyet kan måle, derav modellnavnet GLM 50C. Storebror GLM 80C måler da opptil 80 meter.

Aldri Pytagoras-feil igjen

Enten det er snakk om nybygg, påbygg eller terrasser er det viktig å lage vinkelrette konstruksjoner. Bunnsviller skal legges vinkelrett på hverandre, og påbygg skal stå vinkelrett på eksisterende konstruksjon.

Da er det å prøve å regne ut en diagonal som kan bekrefte vinkelen, for så å kontrollmåle dette. Det betyr at du må ta flere mål og regne ut via Pytagoras´ læresetning, som du kanskje har glemt formelen på. Alt sammen tar tid, og det er fort gjort å gjøre noe feil.

GLM 50C regner ut lengden på en ukjent side i en rettvinklet trekant kjapt og enkelt, slik at du kan kontrollere at alt er i vinkel. Alt sammen er veldig fort gjort, garantert uten feil i utregningen.

Andre eksempler på praktiske programmer som letter arbeidet, er et program som lar deg sette ut markeringer for sentermål, f.eks. CC60-mål. Da vil GLM 50C pipe for hver 60 cm når du fører den bortover.

GLM 50C sklir lett ned i en lomme i arbeidsbuksen. Det følger også med en veske til den, som kan festes i beltet.


— Alle typer håndverkere bruker denne. Den gjør det kjapt og enkel å beregne materialbehov når man skal male, legge gulv eller fliser, eller når man skal beregne romvolum for å finne rett innstilling av varme- eller ventilasjonsanlegg, sier Henriksen.

Den funker både inne og ute, og displayet er skarpt og tydelig selv i sterkt sollys. Skjermvisningen byttes også automatisk i forhold til om du bruker den på høykant eller liggende.

Nyttig kobling mot app

GLM 50C er svært nyttig alene, og mange bruker bare den. Men om man vil, kan den også kobles til mobil eller nettbrett mot appen Bosch Measuring Master.

— Det begynner å komme mange nye, unge håndverkere inn i bransjen som er mer innstilt på å bruke slike tilkoblingsmuligheter, sier Henriksen.

I appen kan du opprette prosjekter og tegne opp en planskisse. Så kan du måle opp de eksakte målene med GLM 50C, som da oppdaterer planskissen automatisk. Du kan også importere bilder inn i prosjektene og overføre mål fra GLM 50C og inn på selve bildet. Appen er nyttig for å lage dokumentasjon om mål og vinkler.

Kjapp og nøyaktig oppmåling og flere praktiske programmer har gjort Bosch GLM 50C til et av håndverkernes favorittverktøy.


Så hva er det GLM 50C mangler, som de dyrere modellene har? Hva går man glipp av med GLM 50C?

— Den har egentlig alt du trenger, i hvert fall innendørs. Men går man opp på for eksempel GLM 120, går man også en kamerafunksjon som gjør at man får opp et bilde med et laserkryss på bildet. Den er til litt større typer jobber, og kanskje mer til utendørs bruk. Den er også både større i lomma og mer kostbar i innkjøp, avslutter Henriksen.