Fem tips for hvorfor du skal velge dykksag

Ikke noe slår dykksag og skinne når det kommer til presise, snorrette og rene kutt. Ingen annen sag kan dykke ned midt i emnet med samme sikkerhet og presisjon. Legg styreskinnens gummileppe på streken, og du er garantert et perfekt kutt med dykksaga.



— Gummileppa på styreskinna kalles også splintbeskyttelse. Den holder nemlig fibrene i treverket på plass og hindrer det roterende sagbladet i å rive dem opp, slik at kuttet blir skarpt og med minimalt av oppflising, forklarer Morten Nilsen fra TOOLS Sandefjord.

Nilsen har styreskinna han snakker om under armen, og i kofferten han holder i hånda har han en bestselger, den batteridrevne dykksaga GKT 18V-52 GC.

— Da denne dykksaga endelig kom, så var det mange kunder som hadde ventet lenge, veldig lenge forteller Morten.

Den ledningsbaserte dykksaga fra Bosch har vært en storselger i flere år. Mange har likevel gått og ventet på at den skulle få batteridrift i stedet, for å slippe ledningen. Men Nilsen forteller at det er mye mer enn bare batteridrift som gjør denne saga så attraktiv.

— Det er gjort mange endringer og forbedringer, slik at dette er en mye mer moderne sag for den moderne håndverkeren, sier han.

Mer kompakt og letthåndterlig

Den mest åpenbare forskjellen er at den er mer kompakt og manøvrerbar. Noe av dette har å gjøre med diameteren på sagbladet, som er 140 mm mot 165 på ledningsversjonen. Saga klarer likevel 46 mm dype kutt med skinne, og 52 mm uten skinne.



Den batteridrevne saga får plass i en mye mindre koffert forteller Morten Nilsen. Foto: Delta V.



— Batterisaga kommer i en mindre og mer letthåndterlig koffert. Selv om kofferten er mindre, er det likevel plass til både sag, batterier, lader og støvpose i den, sier Nilsen

For mens batterisaga kommer i en L-Boxx 238, som er 253 mm høy, trenger ledningssaga L-Boxx 374, som er nesten 14 cm høyere. Det er det mange som vil sette pris på.

— Det har faktisk litt å si når man skal bære verktøy fram og tilbake mellom bil og byggeplass hver eneste dag, sier Nilsen.

Yter på nivå med en ledningssag

— Det er to ting du må lære med en gang, når det gjelder den nye generasjonen batteriverktøy som denne saga representerer: Biturbo og ProCore, sier han.


Batterisaga har noe mindre blad enn ledningssaga, men klarer likevel 46 mm dype kutt. Legg merke til støvposen, som følger med i kofferten. Foto: Delta V.


— Det er nemlig ikke bare satt inn hvilken som helst børsteløs motor her, men en av disse   Biturbo Brushless-motorene som yter på nivå med ledningsbaserte verktøy. Forutsetningen er at du bruker et av de to største ProCore-batteriene, forklarer Nilsen.

Med et Procore-batteri på 8 eller 12 Ah, vil dykksaga yte på nivå med en ledningssag på 1620 watt. Disse batteriene bruker en ny type battericelle med høyere energitetthet enn de tidligere batteriene, og motoren i saga er laget for å dra nytte av den ekstra effekten som disse batteriene kan levere. Det sagt, så vil også de gamle 18V-batteriene du måtte ha fra Bosch fungere med saga, bare ikke med den samme ytelsen.

— Håndverkeren i dag skjærer jo ikke bare i tre

Mens det nye, kompakte designet gjør saga mer håndterlig, er det en annen ny funksjon som gjør saga mer allsidig. Den har nemlig fått en hastighetsfunksjon som du selv kan stille inn akkurat som du vil.


Ikke noe slår dykksag med skinne på snorrette kutt, og batterisaga fra Bosch har finesser som gjør den egnet til mye mer enn saging i bare tre. Foto: Delta V.


— Saga kan kobles til en app på mobiltelefonen, og der kan du sette forhåndsinnstillinger for seks ulike hastigheter. Dermed kan du tilpasse saga til de materialene du pleier å sage i, sier Nilsen.

— Håndverkeren i dag skjærer jo ikke bare i tre. Det er laminat, komposittmaterialer, aluminium, fasadeplater, fibersementplater og lignende, og da bør man justere turtallet. Vi anbefaler jo å bruke sagblad som er tilpasset materialet du skal sage i, og da er det er det gjerne oppgitt et turtall på emballasjen. Da kan du stille inn saga etter det, tipser Nilsen.

I appen kan brukeren stille inn opptil seks forhåndsinnstillinger for turtall. Det er unikt for denne saga. Dessuten har saga et Eco-modus, som kan brukes på spon-, OSB- eller finerplater, som gir opptil 20 prosent bedre batterilevetid.

— Eco-moduset er også kjekt å aktivere når batteriet begynner å nærme seg tomt, og du har noen få kutt igjen. Da kan Eco-moduset gjøre deg i stand til å fullføre jobben uten å måtte gå og hente et nytt batteri, sier Nilsen.

Fem finesser som du vil sette pris på

— Mange tenker at det bare er batteriteknologien, hastighetsfunksjonen og det kompakte formatet som er nytt her, men det er en rekke andre små og store finesser som er verdt å legge merke til, sier Nilsen, og peker ut fem ting han liker spesielt godt med saga:

# 1. Du kan sage 10 mm fra vegg

Den kompakte føringsplaten og den smarte utformingen av støvavsuget gjør at du kommer svært nær veggen når du for eksempel skal renskjære et parkettgulv for å gi det tilstrekkelig plass til å flyte fritt. Ingen andre dykksager kommer så nær veggen som Bosch GKT 18V-52 GC.

# 2. Kan brukes med både støvpose og støvsuger

Dykksag i kombinasjon med tilkoblet støvsuger er kjent for å etterlate minimalt med sagstøv. Men GKT 18V-52 GC kommer også med en støvpose, som effektivt samler opp det aller meste av sagstøvet — perfekt for de gangene støvsugerslangen bare er i veien.

# 3. Smart dybdestopp, start- og stoppunkter

Dybdestoppen er spesielt brukervennlig, og den indikerer sagdybden sammen med føringsskinne, slik at man slipper å legge til tykkelsen på skinnen. Det er også en smart funksjon for å lage et riss i overflaten, for så å gå tilbake for å fullføre kuttet tvers gjennom emnet — glimrende for å få skarpe og rene kutt i laminat. Det er markeringer på hver side av saga som indikerer hvor bladet vil dykke ned i emnet. Dette gjør det enkelt å starte og stoppe et dykkutt akkurat der du har målt opp.

# 4. Smart funksjon for skråsaging

Saga kan skrås fra -1 til 47 grader, men er låst mellom 0 og 45 grader. Det er en ekstra sikringsfunksjon som må låses opp for å stille saga til de mer sjeldne kuttene på -1 og 47 grader, slik at du ikke stiller saga feil ved et uhell.

# 5. Et omfattende skinnesystem

FSN-skinnene, som saga er laget for, kommer i en rekke ulike versjoner. Ikke bare er det forskjellige lengder, men det er koblingsbeslag, vinkelanlegg og klemmer og tvinger for fastspenning. Skinnene kan også brukes til sirkelsagene, eller med håndoverfres og stikksag via adaptere. Gummileppen, altså splintbeskyttelsen, på FSN-skinnene er også utrolig enkle å bytte, siden den sitter i et spor i stedet for å være fastlimt. Selve dykksaga kan også brukes med skinner fra Mafael, Makita og Festool.

Bosch GKT 18V-52 GC er nå på lager hos TOOLS. Stikk innom din lokale butikk for å ta en titt.

— Og er det noe du lurer på om saging i ulike materialer, og hva slags sagblader man bør benytte, så hjelper vi deg gjerne slik at du får best mulig resultat med det verktøyet du måtte velge, avslutter Nilsen.


En ting er at den går på batteri, men dykksaga har også mange andre finesser som gjør at proffene vil sette pris på den, mener Morten Nilsen i TOOLS. Foto: Delta V.