Ekspertens tips: Slik lykkes du med gjenging

Selger i TOOLS, Alf Nagel

Når du skal gjenge, gjelder det samme prinsippet som med det meste av håndverksarbeid: Du får det sikkert til på et vis hvis du har god tid og prøver deg frem, men det beste og raskeste resultatet får du ved å lytte til fagfolk.

Derfor har vi snakket med Alf Nagel fra TOOLS i Viken Vest, som til daglig hjelper blant annet mekaniske bedrifter med å finne riktige produkter og løsninger. Her er hans råd for å lykkes med gjenging.


En to-trinns prosess

– Prosessen med å gjenge består hovedsakelig av to trinn. Forboring av materialet, og selve gjengingen. Til det trenger man et gjengebor og en gjengetapp, forklarer Nagel.

Det finnes også kombinasjonsbor som både borer og gjenger i én operasjon. De har et gjengebor i tuppen av boret, og en gjengetapp etter borspissen.

– Det kan man godt bruke når man skal gjennombore et tynt materiale. Det kan ikke brukes til tykkere materialer hvor det ikke skal bores helt gjennom. Mange velger å bruke kombinasjonsbor til boring og gjenging av gjennomgående hull i størrelse M3 til M16.

Til andre gjengejobber må man følge de nevnte to trinnene; forboring av materialet med gjengebor, og selve gjengingen med en gjengetapp:


Trinn 1: Forboring

Det første trinnet er forholdsvis enkelt. Man forborer materialet med et gjengebor for å lage selve hullet som skal gjenges. Da gjelder det å velge riktig gjengebor ut fra hvilken størrelse du vil ha på gjengene – og hva slags materiale det skal gjenges i.

For å finne riktig størrelse på gjengeboret kan det være lurt å bruke en gjengetabell for å finne riktig dimensjon, eller bruke anbefalinger fra borprodusenten.

– Hvis man for eksempel skal ha gjenger i størrelse M8, anbefaler våre eksperter i Dormer at gjengeboret skal være Ø6.8 mm. Men hvis man skal gjenge i seige og harde materialer, anbefaler de å gå opp ca. én tiendedel på gjengeboret. Det er for at gjennomgangen skal bli litt sikrere, og for at det ikke skal bli brudd på gjengetappen, sier Nagel.


Trinn 2: Gjenging

For å lage selve gjengene i hullet du har boret, må du bruke en gjengetapp. Det finnes mange forskjellige gjengetapper på markedet, alt etter hva slags metode du skal bruke og hvilket materiale du skal gjenge i.

Bilde: Alle gjengetappene
Tekst: Gjengetapper og bor

– Mange liker å ha en multiappliksjonstapp som ikke er spesielt utviklet til spesifikke materialer. De fungerer ok til flere materialer, men er ikke det beste valget til noen av dem. De aller fleste bruker materialspesifikke tapper, forklarer Nagel.

Dormers Shark Line-serie er blant de mest brukte gjengetappene på markedet. Det er en serie med materialspesifikke gjengetapper som har farget ringmerking – som indikerer hvilke materialer gjengetappene kan brukes i. Det gjør det enkelt å ha kontroll på hvilken gjengetapp som skal brukes hvor. Shark Line-serien kan fås som spiral maskintapp og spondrivende maskintapp.


Håndtapp

Håndtapper er gjengetapper som brukes med et svingjern, og settes normalt ikke i en maskin. Disse brukes mest i reparasjons- og vedlikeholdsbransjen, og av håndverkere.

– Her dreier man svingjernet rundt til gjengetappen har fått styring og har begynt å angripe materialet. Så kan du dreie rundt, og den forsvinner ned i materialet, sier Nagel.

Spondrivende maskintapp og svingjern

Dormers E500-serie med håndtapper fås som NO1 Spisstapp, NO2 Mellomtapp og NO3 Bunntapp.
Mellomtappen kalles ofte rensetapp, fordi den ofte brukes til å rense gjenger som har skitt i seg, eller hvis det er en skade i gjengene.

– Med håndtapper vil man ikke få problemer med varmegang, siden gjengingen går senere for hånd enn med maskin. Håndtappene fungerer stort sett til de fleste materialer.

 

Spiral maskintapp

For mange er dette selve definisjonen på en maskintapp. Disse er egentlig kun ment til bunnhull, altså hull som ikke er gjennomgående, men mange bruker dem også til gjennomgående hull. Det går helt fint, og vil uansett ikke slite ut tappen.

Spiral maskintapp


– Her føres sponen oppover langs spiralsporene og ut av hullet for hver omdreining, i motsetning til en spondrivende maskintapp. Her vil ikke sponen legge seg i bunnen av hullet og skape problemer.
Det er mest produksjonsbedrifter som bruker spiral maskintapper, sier Nagel.


Spondrivende maskintapp

– Spondrivende maskintapper skal kun brukes til gjennomgående hull. Sponene blir skjøvet frem og inn i fasen på enden av gjengetappen. Sponet detter ut av hullet når du kommer gjennom.

I Dormers Shark Line-serie heter den spondrivende maskintappen E240 og spiraltappen E238 Blå SHARK.


Presstapp

– Presstapper er for mange også kjent som formtapper. Dette er en gjengetapp som det ikke selges så mye av, men som absolutt burde brukes mer. Den gir langt mer nøyaktige og sterke gjenger enn mange av de andre tappene. Også slipper man spon, så det er en renslig prosess, forklarer Nagel.

Det er fordi presstappen former gjengene, istedenfor å skjære dem. Den presser ut gjengene i selve materialet når den blir maskinert innover.

– Presstapper kan bare brukes på formbart materiale som aluminium, mykere titan-legeringer, stål, legert stål og rustfritt/syrefast stål. Disse egner seg ikke til hardere materialer.


Husk riktig verneutstyr!

Når man har forbroet med et gjengebor, og funnet gjengetappen som egner seg best for oppgaven, er det på tide å sette i gang. Men først må verneutstyret på plass.

– Når man driver med gjenging skal man alltid bruke vernebriller og arbeidshansker. Man lager spon når man jobber med dette, og det vil man absolutt unngå å få i øyne og fingre, understreker Nagel.

Man risikerer ikke å puste inn støv eller fragmenter fra materialene man jobber med, så åndedrettsvern er ikke nødvendig.


Riktig teknikk og fremgangsmåte

Akkurat som med genrell boring i metall, gjelder det å tilpasse trykk og hastighet for å unngå varmgang. Det finnes imidlertid ikke noe fasitsvar på hvilken hastighet man skal bruke. På seige og harde materialer er det imidlertid lurt å bruke lavere hastighet enn på materialer som er lettere å bearbeide. For høy hastighet vil ødelegge tappen.

– For mye kraft på maskinen er også en veldig vanlig feil ved boring og gjenging. Det gir varmgang og sliter ut tappen. Bruk et jevnt og fast trykk, men ikke overdriv. Da får du fordelt varmen godt, samtidig som at gjengeresultatet blir best, avslutter Alf Nagel fra TOOLS i Viken Vest.

I denne videoen går vi gjennom hva du må tenke på for å lykkes med gjenging :

Ønsker du informasjon om nyheter, tips og råd etc, meld deg på vårt nyhetsbrev her