Dette må du tenke på når du skal kjøpe bajonettsag

image166q.png

Bajonettsaga er garantert den råeste og mest allsidige saga du kan ha i verktøysamlingen din. Den er rask og effektiv, og så lenge du bruker riktig sagblad kan du kutte gjennom alt fra tre, metall og plast, til Leca-blokker og en lang rekke andre materialer.

For at du skal få mest mulig utbytte og glede av bajonettsaga, gjelder det imidlertid å velge den modellen som passer best for akkurat deg og ditt bruk. Men hvordan går du frem for å velge riktig?

Hos TOOLS i Fredrikstad er butikksjef Eivind Røkke Pedersen, som har lang erfaring med å hjelpe proffkunder med å velge riktig verktøy,  alltid klar med noen tips til sine kunder.

imageob87e.pngDet er mye å velge mellom dersom man skal ha bajonettsag, men det er nok 18-volts batterimodellene fra Bosch og Milwaukee det går mest av forteller Eivind.

– Som med alt av verktøy, kommer valg av bajonettsag helt an på hva du skal bruke den til. Skal du stå mest under eller over maskinen? Er den hovedsakelig til rivingsarbeid, eller skal du kutte mest plater, paneler eller rør? Må du komme til på trange steder? Det er mye som spiller inn, forklarer han.


Tohåndsgrep og rå kraft

Er det hovedsakelig rivningsarbeid bajonettsagen skal brukes til, er det tohåndsgrep, krefter og 18V batteri som gjelder, ifølge Eivind. På tohåndssagene er den fremre delen belagt med en myk gummi som gjør at den sitter godt i hendene, reduserer vibrasjoner og gjør det enklere å føre saga i retningen du vil kutte. Han har funnet frem to sager som er gode valg innen dette segmentet.

– Den sterkeste saga fra Bosch heter GSA 18V-32. Den har justerbar hastighet, som er spesielt kjekt for metallarbeid. Pendelfunksjonen kan skrus av og på. Den har også ergonomisk håndtaksform og ekstra lang bryter, som gjør den velegnet til arbeid over hodehøyde, forklarer han.

imageija09.pngHva slags bajonettsag man velger kommer litt an på hvilken batteriplattform man har fra før sier Eivind, her med en 18-volts sag fra Milwaukee

Den neste som løftes fram er en M18 FSZ fra Milwaukee, som har tilsvarende funksjoner og bruksområder.

– Det er spesielt mange tømrere som foretrekker disse to modellene, men dette er populære sager blant alle yrkesgrupper. Hvilken av de to man velger kommer mest an på hvilken batteriserie man har fra før av, sier Eivind.


Det smidigere alternativet

Den tradisjonelle bajonettsagen er ofte stor og tung, men nå lager de fleste produsentene også mer kompakte modeller med etthåndsgrep. Det ergonomiske og nette designet gjør dem enklere å manøvrere i alle posisjoner og vinkler. De kan for eksempel være nyttig for rørleggere, som ofte har behov for å komme til på trange plasser, eller for dem som kutter mye i lette materialer.

Eivind trekker fram M18 FHZ-0X fra Milwaukee som et godt eksempel.

– Her får du kraften fra 18V-serien, samtidig som du får en nettere sag med et behagelig etthåndsgrep. Det samme gjelder for Bosch sin GSA 18 V-LI C. Begge disse er veldig populære blant alle yrkesgrupper.

Samtidig presiserer han at det også finnes alternativer for dem som vil holde seg til 12V-plattformen. M12 HZ fra Milwaukee og GSA 12V-14 fra Bosch er helt kurante valg til mindre rivingsarbeid av for eksempel plater, paneler og parkettgulv.

image8n6ab.png
Med en 12-volts bajonettsag kommer man til lettere til

– Som nevnt er det mange faktorer som spiller inn for å finne saga som passer best for akkurat deg. Derfor vil jeg anbefale å stikke innom en TOOLS-butikk, så hjelper vi mer enn gjerne til med å velge riktig bajonettsag, avslutter Butikksjef Eivind Røkke Pedersen.