nilfisk-attix-infiniclean.jpg

Ta vare på din helse når du støvsuger

Byggebransjen og industrien har for alvor fått øynene opp for beskyttelse mot helsefarlig støv. Tradisjonelle håndverker-støvsugere er på vei ut – inn kommer klassifiserte maskiner som tilfredsstiller strenge myndighetskrav.

 

Helse, miljø og sikkerhet er viktig, og det gjelder så absolutt også når det kommer til støv. Det er stor forskjell på støvtyper og deres påvirkning på vår helse. Man skiller mellom sikkerhetsstøvklassene L, M eller H.  De nye generasjoner av sikkerhetsklassifiserte støvsugere er skapt til byggeplassen, verkstedet og industrien – til de som har helse og sikkerhet i fokus.

Støv er nemlig ikke bare støv. De helt nye sikkerhetsklassifiserte våt-/tørrsugerne, fra eksempelvis Nilfisk, suger opp stort sett alt av tørt og vått materiale, uansett om det er byggestøv, trestøv eller sementstøv.

Klassifiserte våt-/tørrsugere har alle en lukket luftstrøm – selv under filterrensing. Det betyr at potensielt farlig støv ikke kommer ut i luften rundt deg og dine kollegaer.

Selvrensende og effektivt filter – skapt for fagfolk

Ved valg av maskiner er det viktig å velge et effektivt system for filterrensing. Et eksempel er InfiniClean-systemet fra Nilfisk, som selskapet har utviklet til en nye generasjon av sikkerhetsstøvsugere.  

Nilfisk Attix 44 2H ICMed InfiniClean rengjøres filteret automatisk hvert 15. sekund. Det gjør at sugeevnen forblir uendret selv ved veldig fint støv, og at du kun trenger å konsentrere deg om arbeidsoppgavene. Et godt filterrensningssystemet er derfor svært viktig ved valg av maskin.

Flere Nilfisk-maskiner til håndverkeren tilbyr nå også et oppbevaringssystem til montering på toppen av støvsugeren. Det gir mulighet til å ha med verktøyet på støvsugeren. På Nilfisks maskiner man bruke de vanligste verktøykassesystemene på markedet.

Støvete fakta

Det finnes en mengde ulike former for støv. Noe kan være relativt ufarlig, mens andre igjen utgjør en betydelig helserisiko ved innånding. Det gjør at det er stor forskjell på støvtyper og støvets påvirkning på vår helse.

Manglende kunnskap og oppmerksomhet rundt dette kan øke innåndingen av farlige partikler, som igjen kan føre til en lang rekke kroniske sykdommer som for eksempel astma, kreft og kols. Med det rette utstyret kan du redusere innåndingen av farlig støv og dermed sikre renere luft, samt et bedre arbeidsmiljø for deg og dine kollegaer.

Helsefarlig støv deles inn i tre klasser – lav (L), middels (M) og høy (H). Men hva betyr egentlig de ulike klassifiseringene?

Dette betyr de ulike støvklassene:

Støvklasse L

  • Kan samle opp helsefarlig støv med en konsentrasjonsverdi på > 1 mg/m3.
  • Til vanlig og ufarlig støv, som for eksempel husstøv og jord.

Støvklasse M

  • Godkjent til å samle opp helsefarlig og ikke-kreftfremkallende støv med maks konsentrasjonsverdi 0,1 mg/m3.
  • Dekker alle typer av trestøv og støv fra materialer som benyttes i byggesektoren. Eksempler kan være sement, betong, gips, sparkel-/fyllmasser, maling, lakk og kvartsholdige materialer som sand og grus.

Støvklasse H

  • Godkjent til oppsamling av helsefarlig støv med maks konsentrasjonsverdi 0,005 mg/m3, samt alt kreftfremkallende og bakteriebefengt støv.
  • Støvklasse H dekker helsefarlig støv. Eksempler kan være asbest, bly, bitumen, syntetiske/mineralske fibre og muggsporer.

Har du behov for mer hjelp? Ta kontakt med oss i TOOLS. Vi hjelper deg gjerne med å finne den støvsugeren som passer for din arbeidssituasjon.