imagey1m8.png

Mange burde få opp øynene for de mange fordelene med dykksaga mener Espen Bratberg, produktekspert hos Bosch

Dykksaga er for mer enn bare benkeplater

Alle kjenner dykksaga for sine snorrette og pene kutt. Derfor er den gjerne med i bilen når kjøkkenmontøren skal tilpasse benkeplater, ta hull til platetopper og tilpasse skap.
Men dykksaga kan mye mer enn bare kjøkken. Espen Bratberg i Bosch mener at mange flere bør få opp øynene for de mange fordelene ved akkurat denne saga.

– Typisk brukes den av snekkere som driver med finishing-arbeid, enten det er snakk om skapbygging eller kjøkkentilpasning. Så brukes den en god del når gulv skal skiftes, siden du kan sage kontrollert i det gamle gulvet helt inntil veggen og få det ut kjapt og effektivt før nytt gulv skal legges, sier han.

Men det er mange andre steder dykksaga briljerer. Som eksempler nevner Bratberg avslutning av terrassebord, der saga sørger for perfekte avslutninger enten det er snakk om kompositt, trykkimpregnert furu eller andre tresorter. Et annet bruksområde er avslutning av stående kledning på yttervegg, hvor føringsskinnen kan skrus rett på veggen slik at kledningen kan avsluttes med helt perfekte snitt nederst på veggen.

– Du får ikke penere avslutning på dette enn med dykksaga. Ikke bare fordi gummileppa på skinnen — splintebeskyttelsen — eliminerer oppflising, men også fordi dykksaga går litt penere enn sirkelsaga, sier Bratberg
Dykksaga har altså mindre vibrasjoner i bladet, og dessuten har den justerbar hastighet som kan tilpasses til sagbladet og materialet. Derfor briljerer den også på platematerialer som fibersement, robuste gipsplater og alle mulige trefiberplater.

– Ofte brukes det bordsag eller sirkelsag på store plater på byggeplassen, men der burde de helt klart ha brukt dykksag for å få finere snitt, sier Brattberg.
Han legger til at det til og med finnes veldig gode sagblad for aluminium, og at en del båtbyggere og andre som skjærer aluminium bør få øynene opp for dykksaga.

Velg mellom ledning og batteri

Bosch har hatt en populær dykksag på leding i mange år, GKT 55 GCE. For et par år siden ble sortimentet utvidet med en 18V dykksag, GKT 18V-52 GC, med såkalt BiTurbo børsteløs motor. Det betyr at den sammen med et ProCore-batteri yter på nivå med en ledningssag. Likevel er batterisaga mer kompakt og manøvrerbar.
Man skulle tro at batterisaga utkonkurrerer ledningssaga, men Bratberg forteller at ledningssaga fortsatt er veldig aktuell.

– Mange av dem som jobber innendørs er uansett avhengige av å bruke støvsuger for å holde arbeidsområdet fritt for sagstøv. De må uansett ha støvsugerslangen koblet til saga, så de har ikke det samme behovet for ledningsfri sag. Ledning eller ikke betyr ikke så mye.
Og her er vi inne på en av dykksagas mange spesielle ferdigheter, kontroll på sagspon og støv. Fordi bladet er innkapslet, blir støvavsuget veldig effektivt. Selv om en sirkelsag kobles til en støvsuger, vil den etterlate seg mye mer støv i rommet. Til og med støvkassetten til batteri-dykksaga er en veldig effektiv støvoppsamler.

– Ikke noe slår dykksaga når det er viktig å holde arbeidsområdet rent og støvfritt, sier Bratberg.

image7usap.png

Det er å lett å sette på en støvpose på dykksaga  

Omfattende skinnesystem

-Dykksaga er ingenting uten føringsskinnene sine. Her har Bosch et omfattende utvalg av ulike skinner og tilbehør i FSN-serien sin. Skinnene er fra 80 til 310 cm lange.

– I de fleste tilfeller vil jeg anbefale å ha et skjøtestykke, en skinne på 160 cm og en på 110 cm. Da har du til alle standard platestørrelser. Skjøting av skinner er ikke noe problem, og det er ingen som er i nærheten av det samme brukervennlige systemet som Bosch på skjøting, sier Bratberg.
FSN-serien har også en del smart tilbehør. Det er for eksempel et vinkelanlegg, FSN WAN, som gjør det enkelt å kappe et emne i korrekt vinkel. Skinnene passer også med de fleste av sirkelsagene til Bosch.

– Vi har til og med adaptere slik at du kan bruke føringsskinnene med både håndoverfres og stikksag. Det er til og med adapter til den lille 12V-sirkelsaga vår, sier han.
I tillegg til anbefalingen om 160 og 110 cm skinne, anbefaler Bratberg å investere i en bag til skinnene, FSN BAG. Den har også eget rom for tilbehør som adaptere, ekstra splintebeskyttelse (FSN SS) og klemmer.

Riktig blad og hastighet

Bratberg forteller at brukerne generelt ikke er flinke nok til å bruke rett blad til ulike materialer. Dette gjelder egentlig både stikksag, bajonettsag og sirkelsag. Men fordi dykksaga er en finishing-sag som brukes for å oppnå perfekt finish, er de fleste litt nøyere med å velge rett blad til denne. Likevel presiserer han hvor viktig det er med rett blad og rett hastighet.

imageuk0mj.png

Dykksaga har 6 forhåndsinnstilte hastigheter til de forskjellige materialene

Det er et stort utvalg av forskjellige bladtyper, og det er veldig viktig å bytte til et blad som er optimalt for materialet. Da må du også passe på å sette saga på rett hastighet. Gjør du det vil dykksaga være fenomenal i veldig mange ulike materialer.
Bratberg forklarer også at den batteridrevne dykksaga kan kobles mot en app på telefonen, der brukeren kan forhåndsdefinere seks ulike turtall for saga.

– Anbefalt turtall står gjerne på emballasjen til bladet, og da kan du taste inn disse hastighetene i appen slik at du alltid treffer med både blad og turtall i det materialet du skal sage i, avslutter han.

Her er 5 grunner til at Bratberg liker dykksaga


1. Gir perfekte, snorrette kutt uten oppflising, takket være føringsskinnen.
2. Er overlegen på støvoppsamling – med støvoppsamlingskassett eller støvsuger.
3. Brukervennlig og omfattende skinnesystem som også kan brukes med annet verktøy.
4. Justerbar hastighet og stort utvalg av blader sikrer perfekte kutt i mange materialer.
5. Gir kontrollerte kutt bare 1 cm fra veggen - perfekt til riving av gulv.