Batterisag holder ikke, sier du? Denne saga greier over 600 kutt på ett batteri.

Kapp- og gjærsagen er uunnværlig når du trenger raske, rene og nøyaktige kutt. Men ledningen som gir den strøm kan være noe ordentlig herk.

«Batteriverktøy er vel og bra, men enkelte typer verktøy kan aldri bli bra nok uten ledning.» Vi kjenner alle noen som kunne ha påstått noe sånt. Men det er nå en påstand som er i ferd med å miste sitt siste lille snev av sannhet.Kapp- og gjærsagen er blant de verktøyene hvor batteriet nå kan erstatte ledningen. Ny battericelleteknologi i form av de nye ProCore-batteriene, og nye børsteløse motorer som kalles Biturbo, har gjort Bosch i stand til å lage en sag som yter like godt som en tradisjonell sag av samme størrelse.

Den nye sagen yter like bra som en ledningssag på 1600 W, sier Ståle Henriksen hos TOOLS i Askim mens han tar et batteri fra en drill og klikker inn på sagen.

Sagen, som har navnet GCM 18V-216, ligner en helt vanlig kompakt kapp- og gjærsag, helt til man oppdager batteriet på siden av den. Navnet avslører at den bruker et 216 mm sagblad, og dermed hører inn i kategorien som gjerne omtales som 8-tommers kapp- og gjærsag.

— Selv om dette er den minste kategorien kapp- og gjærsager, ser vi at det benyttes en god del 8-tommers sager ute på byggeplasser, sier Henriksen.

Kutt nok til en første etasje uten å lade

— De fleste vil nok tenke at man bør ha en større ledningsbasert sag om man skal bygge et helt hus, men tester har vist at denne sagen klarer over 600 kutt i 48x98 konstruksjonsvirke på ett ProCore-batteri på 12 Ah. Det tilsvarer kutt til en hel første etasje i en ny enebolig, sier Henriksen.

Sagen har kapasitet til emner på opptil 70 mm tykkelse, og uttrekket gjør det mulig å sage bord på opptil 270 mm bredde. Den har gjæringsinnstilling opptil 47° til høyre og venstre, og hellingsinnstilling opptil 45° til venstre.

— Den yter like bra som en 1600 watts tradisjonell sag, men den er mindre enn en tilsvarende sag med ledning, sier Henriksen. Han viser fram Bosch-katalogen som forteller at batterisagen veier 14,7 kg,  mens de to 8-tommers 1600W-sagene veier henholdsvis 17,3 og 18,5 kg.

— Det er mange typer servicejobber hvor du ikke vil ha med deg en tung sag, og denne er bygget for å være lett og kompakt og enkel å ta med seg. I tillegg til at den er lettere, slipper man jo også å bære med seg en trommel med skjøteledning, sier Henriksen.

Han har merket seg etterspørselen etter en batteridrevet kapp- og gjærsag, både fordi man ønsker å slippe å drasse på en trommel med skjøteledninger og fordi ledningen ofte kommer i veien, men også fordi man noen ganger skal løse oppdrag der det ikke er strøm tilgjengelig.

— Skal du gjøre et oppdrag på en hytte eller et uthus, er det ikke engang sikkert du har tilgang på strøm. Og der hvor du blir stående og kappe utenfor blokker og leilighetskomplekser, må man ofte ha noen til å låse seg inn et sted hvor det kan hentes strøm fra. Batteridrift eliminerer en del praktiske utfordringer, sier han.


Sagen som Henriksen viser oss i butikken er et såkalt solo-verktøy, som betyr at  batteri og lader ikke følger med. Sagen er optimalisert for de nye ProCore-batteriene, men fungerer med alle 18V-batteriene til Bosch.