Alt du trenger å vite om åndedrettsvern og helsefarlig støv
Støv fra asbest, løvtrær, blyholdig støv og andre støvtyper som er klassifisert som fareklasse H er forbundet med stor helsefare å puste inn. Men er det kun støv av denne type som er helsefarlig? Vi spør en ekspert på området.
De aller fleste som jobber på arbeidsplasser med mye støv, vet at det å puste inn støv fra asbest, kvartsstøv, blyholdig støv, soppsporer og syntetiske mineralske fibre er forbundet med stor helsefare. Men visste du at også slipestøv fra løvtrær (hardtrestøv) også regnes som høyrisiko-materiale og at det kan være akkurat like kreftfremkallende som støv fra andre mer kjente kreftkilder?
Alle støvtypene nevnt over, inklusivt hardtrestøv er støv som er klassifisert som støv i fareklasse H. H-en står for Høy fare.
Det du ikke ser kan du ha vondt av
Det langt færre vet er at støv fra de to andre støvklassene L (liten fare) og M (middels fare) også kan være helsefarlig å puste inn.
Eller som vår ekspert på området, Rune Breivik hos TOOLS sier;
– Alt støv er helsefarlig i større konsentrasjoner, og dets finere støvpartiklene er, dets farligere kan det være.
Rune Breivik, Produktsjef personlig verneutstyr hos TOOLS.
Og konsentrasjonene av støv på eksempelvis en byggeplass er langt større enn du tror.
Arbeidsoppgaver, som å kutte murstein og lage spor til elektriske kabler, kan danne opptil 17 kg støv per time. Rivning av betongtak produserer rundt 6 kg støv i timen. For å nevne noe.
Når man legger sammen alt arbeidet som gjøres på en arbeidsplass i løpet av en typisk dag, kan det føre til en betydelig mengde støv som du og kollegene dine må bevege dere rundt i frem til man fjerner støvet med eksempelvis en støvsuger.
Det farlige finstøvet
Det skumle med det fine støvet, også fra støvklassene M og L, er at støvet legger seg som et belegg i lungene og kan påvirker lungekapasiteten din i negativ retning over tid, og kan også være medvirkende til at man utvikler asma, kols og kreft lenge etter at man var eksponert for støvet.
Fint støv har den evnen at det kommer under radaren til vårt naturlige forsvarssystem som skal forhindre at vi får støv ned i lungene.
Vi er fra naturens side utstyrt med flimmerhår som skal fange opp partikler og utløse hoste og nysing for å fjerne fremmedlegemene.
Når støvet er finkornet nok, eller man har blitt eksponert lenge nok for støvpartikler iverksettes ikke dette forsvarssystemet i like stor grad, og støvet får legge seg i lungene og akkumulerer over tid, kan eksperten vår fortelle.
En annen egenskap finstøvet har, er at det lett kan lure seg forbi verneutstyret du benytter hvis verneutstyret ikke er beregnet for å stoppe denne type støv.
Hva du puster inn i dag kan påvirke livskvaliteten din om 20-30 år, sier vår ekspert på området.
Flere former for beskyttelse mot støv
Ifølge vår ekspert Rune Breivik finnes det mange forskjellige løsninger for å beskytte seg mot støv. Alt fra enkle filtermasker med forskjellige klasser til helmasker med tilførsel av luft.
Filtermaskene P1, 2 og 3
Den enkleste form for beskyttelse mot støv er filtermasker. Filtermasker kommer som både halvmaske som dekker nese og munn, og som helmaske som dekker hele ansiktet. Maskene deles inn i tre forskjellige klasser; P1, P2 og P3 hvor tallet bak P-en angir filterets klasse og reflekterer dets effektivitet.
En halvmaske med et P3-filter har en filtreringseffekt på minst 98% forteller Rune Breivik, produktsjef hos TOOLS.
Dess høyere nummer det er på filteret, dess mer effektivitet er maskene mot støv og partikler. Et P3-filter har en godkjent filtreringseffektivitet på minst 98 %, mens P2 og P1 har henholdsvis minst 90 % og 80 % effektivitet. Bruk av P1-filter er ikke anbefalt for industrielle formål. Her finner du en Basic Pack med maske, filter med mer.
Helmasker med lufttilførsel
Ifølge eksperten fra TOOLS ligger den beste beskyttelsen i helmaske med lufttilførsel.
– Når man benytter helmaske med lufttilførsel så er man ikke lenger avhengig av et filter i ansiktsmasken som kan være i veien når man jobber. Da ligger filteret i innsuget på maskinen som produserer luft til masken. Filteret må fortsatt skiftes etter intervall, men det er ikke i veien for verken syn eller bevegelighet.
Denne typen masker fungerer på den måten at de lager et overtrykk i masken som gjør at det ikke trenger inn støv i masken.
Her ser vi en helmaske hvor luft blir tilført via en slange slik at det blir et overtrykk i masken.
Ifølge Rune så har de fått mange tilbakemeldinger fra brukere som sier at etter de begynte å benytte helmaske med lufttilførsel så opplever de en arbeidshverdag hvor de er lang mindre sliten og hvor det er mer behagelig å gå med maske enn uten.
– Helmaske med lufttilførsel er også den eneste effektive beskyttelsen mot støv for mennesker som har skjegg eller som ikke liker å komme nybarbert på jobb, sier eksperten videre.
Skjegg og skjeggstubber er en stor kime til lekkasje på halvmasker og helmasker med filter på masken som igjen skaper en falsk trygghet ved at det kan lekke inn farlig støv inn i masken mens man tror at man er godt beskyttet.
Kvalitet betyr bedre beskyttelse
Som med det meste av proffverktøy og verneutstyr har kvalitet en stor betydning på hvor bra utstyret fungerer. Og det er ikke noe unntak når det gjelder verneutstyr for beskyttelse av luftveiene. Uavhengig av om man velger filtermasker eller helmaske med luft.
Utstyr av høy kvalitet øker både levetid og muligheten til å bytte deler etter hvert som ting trenger vedlikehold.
I tillegg kan eksperten fortelle at når det kommer til verneutstyr er kvalitet om mulig enda viktigere enn ved annet proffutstyr fordi kvalitet ofte betyr høy komfort for bruker.
Og høy komfort er ofte assosiert med mindre slurv og mindre vegring for bruk.
– Alle som har jobbet på arbeidsplasser med behov for verneutstyr vet at komfort er særs viktig når man skal gå med verneutstyr over et lengre tidsrom.
– Begynner man å svette, klø, få utslett og andre irritasjoner ved bruk av verneutstyr så er terskelen lav for å unnlate å bruke verneutstyret.
Især hvis risikoen for å bli akutt syk er liten eller at sikkerhetskravene ikke krever at man benytter åndedrettsvern i situasjonen, sier han. Som ved eksempel høy konsentrasjon av støv i klassene M og L som ikke gir akutt sykdom, men som kan påvirke livskvaliteten 15-30 år frem i tid.
– Jeg anbefaler alle proffer der ute å komme innom en TOOLS-butikk og prøve ut utvalget vi har av åndedrettsvern. De vil bli overrasket over hvor mye bra åndedrettsvern det er å få tak i, sier han.
– Og få med noen gode råd på veien om hvilket utstyr som passer inn til det arbeidet som skal gjennomføres, sier Rune avslutningsvis.