3 tips for de beste vernebrillene som passer deg.

De beste vernebrillene er de du har på deg når ulykken skjer.

I tillegg til hørselen er synet en av dine mest verdifulle sanser. Til forskjell fra når man beskytter hørselen, er det ikke like lett å huske at øynene er minst like utsatt for fare i industrimiljøer. Det har en enkel grunn:

– Du hører jo umiddelbart når et område er ubehagelig støyete, og husker derfor raskt å ta på hørselvernet. Slik er det ikke nødvendigvis med vernebriller, sier produktsjef Rune Breivik hos TOOLS.

– Faren som truer øynene dine er ofte ikke snikende og stigende som støyen. Den er plutselig. Dermed legger du ikke merke til skaden før den skjer – plutselig og akutt – kanskje oljen som spruter ut fra en slange under trykk eller jernsplinten som rikosjetterer fra en vegg og rett i øyet ditt, sier Rune.

Så hva er da de beste vernebrillene du kan ha for å beskytte øynene?

Det første tipset: er generelt for alle vernebriller; Ha de på deg!

 

Utseende er viktig, velg vernebriller du liker og som kler deg.

– Det sier seg selv; de beste vernebrillene er de du har på deg når ulykken skjer. Når du hører et smell i en maskin og øyeblikkelig merker et lite kakk på vernebrillene, da er du rimelig glad du hadde dem på deg, sier, X.

De fleste vernebriller fra seriøse produsenter gjør hovedoppgaven sin bra, nemlig å beskytte øynene dine uten å splintre. Dermed er det er det andre faktorer som spiller inn i valget av gode vernebriller i dag. Nå kommer enkelte vernebriller også med leseområde, der deler av vernebrillene har forstørrelse. Slik har man enda en grunn mindre til å ta av vernebrillene under arbeidet.

Det andre tipset: Ikke undervurdér utseendet; Velg de som kler deg.

– Hvor kule de ser ut og hvor behagelige de er for deg kan faktisk spille en stor rolle. Det er høres jo ikke helt logisk ut, men igjen er vi tilbake til at de beste vernebrillene er de du har på deg mest mulig. Om noen velger vernebriller på grunn av utseendet eller komfort og dermed bruker dem mer, ja da er det en bra ting at de har et godt design.

Sist, men ikke minst: Husk å ta omgivelsene i betraktning.

Det finnes gule vernebriller for økt kontrast, eller vernebriller som også fungerer som solbriller.

Moderne vernebriller kommer i alle mulige varianter, også som solbriller for lyse dager.

– På byggeplasser om sommeren er det nok lettere å overbevise folk om å ha på vernebrillene, fremfor en kald vinterdag når det regner eller dugger. Heldigvis finnes det i dag vernebriller med antidugg-belegg. Dersom det er et veldig støvete område, sørg for å ha god beskyttelse på siden av brillene og gjør de litt tettere for å holde mest mulig støv ute.

Slik blir det viktig å finne den rette vernebrillen, som passer for det arbeidet du skal utføre.

Mange velger vernebriller med helt klart glass

– Det finnes gule vernebriller for økt kontrast, ekstra ripebestandige briller, briller med ekstra sterkt glass og ekstra billige vernerbriller som kan deles ut med minimale kostnader. Derfor er det viktig at man tar en prat med de som forsyner vernebriller til deg, så du finner den riktige kombinasjonen av tekniske egenskaper og kanskje også utseende, forteller Rune.

– Så er det bare å huske og bruke dem så mye som mulig. Vernebriller som er oppe på pannen under arbeid er verdiløse.

Hos din lokale TOOLS-butikk finner du vernebriller i alle varianter, og garantert noen du kunne tenke deg å bruke – mye.