SLIT UT, IKKE KAST
– Vi vil oppmuntre til å reparere og forsterke arbeidsklær i stedet for alltid å kjøpe nytt, sier Anders Jansson, leder for Alligos profileringsavdeling.
Flammesikre overaller for sveisere eller skinny jeans for hardrockere. Uansett bruksområde, så har vi en utfordring når det gjelder klærne våre. Tekstilindustrien må redusere sin miljø- og klimapåvirkning. Én løsning er å bevege seg bort fra motebransjens kortsiktige horisont og i stedet bruke klærne lenger. Ta hånd om dem bedre. Kvalitet fremfor kvantitet.
Eller som Johan Dahlström, forsker innen industriell bærekraft på RISE, sier:
«I dag tar de fleste produsentenes ansvar slutt idet de selger produktet. De burde også tilby tjenester som gjør at produktet holder lenge og kan brukes om og om igjen.»
PÅ ALLIGOS PROFILERINGSAVDELING i Örebro jobber de både med reparasjon og produktutvikling for å kunne levere arbeidsklær som varer lenge. Her kaster de ikke skjorter bare på grunn av noen løse knapper. Her reparerer de dem.
– Ved en ankomstkontroll oppdaget vi at det hadde sneket seg inn noen produksjonsfeil i et parti skjorter. I stedet for å returnere dem, med alt
det ville innebære av frakt, valgte vi i samråd med produsenten å løse problemet her. Det er et viktig bærekraftsperspektiv som går hånd i hånd med vårt ønske om å tilby kundene så tidseffektive løsninger som mulig, sier Anders Jansson.
SØMVIRKSOMHETEN I ÖREBRO ikke bare reduserer unødig frakt i tekstilindustriens verdikjede. Den sørger også for at Alligo raskt kan foreta designendringer etter kundens ønske. Alt for å gjøre plaggene mer slitesterke.
– En gulvlegger kryper for eksempel mye på kne i jobben. Der kan det tenkes at man trenger en form for ekstra forsterkning på arbeidsplagget for at det skal tåle slitasjen det utsettes for. Med vår sømvirksomhet vil vi oppmuntre til å reparere og forsterke arbeidsklær i stedet for alltid å kjøpe nytt.
ARBEIDSKLÆR ER IMIDLERTID ikke som andre klær. De er ofte en viktig del av brukernes arbeidsmiljø og krever ulike typer sertifisering.
– Det er viktig å vite hvilke endringer det er lov å gjøre innenfor rammen for de forskjellige kravene. Har du et varselplagg med refleksmateriale, kan du for eksempel ikke fjerne for mye av dette materialetfra en viss del av plagget. Det ville ført til at du ikke lenger oppfyller kravspesifikasjonene for et bestemtsertifikat. Vi kjenner våre plagg og vet hvordan vi skal gjøre dem mer slitesterke uten å fire på sikkerheten, forklarer Anders Jansson.
PÅ LOGISTIKKSENTERET I Örebro jobber de også på andre fronter for å få arbeidsklær til å vare lenger. Et viktig steg fremover er samarbeidet mellom søm- og produktutviklingsavdelingen. Det gjør at de kan fange opp kundenes behov tidlig og skape et feedbacksystem som letter utviklingen av holdbar design.
– Hvis jeg oppdager at vi får flere sømendringer på en spesifikk vare, kan jeg videreformidle informasjonen til produktutviklerne. De kan i sin tur ta en nærmere titt på plagget og se om det er mulig å gjøre en varig endring.
DET FINNES TROFASTE kunder. Og så har vi Daniel Alm. Forrige gang
han brukte arbeidsklær fra andre forhandlere enn Grolls, var Göran
Persson statsminister i Sverige.
– Jeg begynte med eiendomsforvaltning da jeg var 16 år. Etter fire års
utdannelse på min første arbeidsplass fikk jeg jobb på Riksbyggen.
Der fikk jeg kjøre rundt og jobbe over hele Sverige. Senere startet jeg for
meg selv, og nå har det gått 16 år, forteller Daniel Alm, daglig leder i
Sommarro Eiendomstjeneste.MED 28 ÅR I BRANSJEN har han prøvd sin del av arbeidsklær. Men siden 2006 har han henvendt seg til Grolls i Uppsala for å sikre at de seks
medarbeiderne hans er riktig kledd. Jakker fra Univern og bukser fra Björnkläder.
– Vi klipper gress og busker, rengjør trapper og skifter lyspærer. Vi tar
hånd om vannlekkasjer, takmåking og snøfjerning. Det sier seg
selv at den typen arbeid sliter på arbeidsklær. Hovedgrunnen til at vi
har fortsatt å bruke arbeidsklær fra Grolls, er slitestyrken. Knapper, glidelås og sømmer holder godt. Deres varselklær er slitesterke saker, sier Daniel Alm.