Norges Hyggeligste Lærling og hennes innflytelse på jenter i håndverksfaget.

Amalie Olsen er stolt av å ha valgt en utradisjonell vei og oppmuntret andre kvinner til å gjøre det samme.

Med tittelen Norges Hyggeligste Lærling, har Amalie Strønen Olsen utmerket seg som en sterk representant for kvinner i håndverksfagene. Hennes prestasjon som tømrerlærling har ikke bare vist at hun er dyktig i sitt yrke, men har også satt henne i en inspirerende posisjon for unge jenter og kvinner som vurderer karriereveier innenfor et tradisjonelt mannsdominerte felt.

28 år gamle Amalie Strønen Olsen hadde allerede fullført tre år av sin bachelorgrad i reiseliv, og et årsstudium som personlig trener, før hun begynte å vurdere håndverksfag som en alternativ karrierevei.

– Jeg innså at mine interesser lå et annet sted. Min far har alltid vært en inspirasjonskilde, og vi er nok mer like enn jeg trodde. Så jeg bestemte meg for å prøve meg som tømrerlærling, forteller Olsen.

Veien til hvor hun er i dag har imidlertid ikke vært uten utfordringer. Til tross for å ha fått avslag to ganger, gav hun ikke opp og nå tilbringes dagene som tømrerlærling i Bjørnafjorden, en liten kystkommune nordvest for Bergen. Og det med tittelen Norges Hyggeligste Lærling i ryggen, en kategori i prisutdelingen Norges Hyggeligste Håndverker som deles ut hvert år. Kategorien ble i år som i fjor delt ut av TOOLS.

En uventet suksess

Å bli kåret til Norges Hyggeligste Lærling var en uventet, men svært gledelig suksess, som har gitt henne en ekstra boost av motivasjon og en positiv innvirkning på hennes karrierevei som tømrerlærling.

En tydelig stolt vinner av kategorien Norges Hyggeligste Lærling, Amalie Olsen.

– Det føles fantastisk å bli anerkjent for min innsats, og tittelen fyller meg med ekstra stolthet. Det er nå helt klart for meg at jeg har valgt den riktige veien, og det er ekstra gledelig å kunne vise, som kvinne, at vi har en viktig rolle å spille, sier hun.

Olsen er stolt av å ha valgt en utradisjonell vei og oppmuntret andre kvinner til å gjøre det samme. Som kvinnelig representant i et mannsdominert yrkesfelt, ønsker hun å være en del av et større samfunn som støtter og oppmuntrer kvinner til å følge sine lidenskaper og bryte ned stereotypene i håndverksfagene, og det gjør hun via sosiale medie plattformen Instagram.
– Jeg har skapt et inkluderende online fellesskap, der kvinner kan samles, dele sine erfaringer og gi hverandre verdifull støtte. Jeg forstår betydningen av sterke kvinnelige rollemodeller, da det var mangel på dem da jeg selv begynte i bransjen, forteller hun.

Endring av stereotypier for å fremme mangfold

Olsen er sterkt forpliktet til å øke interessen for håndverksfag, spesielt blant jenter, og mener at samfunnet må aktivt jobbe med å avvikle gamle stereotypier for å oppnå dette målet. Ifølge henne er det avgjørende å understreke at kvinner har like mye verdi som menn i disse yrkesområdene, og dette er et mål hun er fast bestemt på å forfølge videre.

– Jeg ser frem til å fortsette min karriere som tømrerlærling, samtidig som jeg tenker på alle de spennende mulighetene et yrkesfag gir sier Amalie med et lurt smil. Jeg ønsker å besøke skoler, representere faget og dele mine egne erfaringer for å motivere og inspirere kommende lærlinger i fremtiden. Jeg håper at min historie og prestasjoner vil oppmuntre flere unge, spesielt jenter, til å vurdere håndverksfag som en tiltalende karrierevei, deler hun entusiastisk.

Amalie er stolt av å ha valgt en utradisjonell vei og oppmuntret andre kvinner til å gjøre det samme.

Med positiv respons fra sine mannlige kolleger og støtte fra ledelsen etter den nyvunnede tittelen, er hun overbevist om at synliggjøring av håndverksfagene i media og lokalsamfunnet kan bidra til å endre holdninger.
– Selvfølgelig ligger det også et visst ansvar hos den enkelte. Det er viktig å være engasjert og lærevillig, noe jeg har oppnådd mye med. Vi har også et ansvar for vår egen trivsel, og min tilnærming har vært å ha en åpen dialog med ledelsen hele veien. Som kvinner møter vi forskjellige utfordringer i hverdagen sammenlignet med menn, og det er viktig å kunne diskutere dette åpent, understreker hun.

En inspirasjon for håndverksfagene og likestilling

Olsen er ikke bare en inspirerende kraft i tømrerbransjen, men også en dedikert talsperson for alle jenter som drømmer om å forme sin egen fremtid i dette mangfoldige feltet. Hennes historie og prestasjoner ikke bare kaster lys over hennes egen styrke og engasjement, men vist at håndverksfagene byr på et enormt karrierepotensial.

– Håndverksyrker er mer enn bare godt betalte og utfordrende; de åpner også dører for en fremtid fylt med ubegrensede muligheter for vekst og utvikling. Jenter bør ikke nøle med å utforske denne spennende verdenen, for sammen kan vi nemlig arbeide for en fremtid som bygger på likestilling og muligheter for alle, uavhengig av kjønn, avslutter hun.

Vi i TOOLS heier på Amalie og alle de andre dyktige lærlingene og håndverkerne vi har rundt om i landet.