Norges hyggeligste lærling vil ha flere jenter til yrkesfag

Murerlærling Maria Andersen gikk helt til topps i kategorien Norges Hyggeligste Lærling

Maria er glad hun fulgte drømmen sin og ble håndverker. Nå vil hun at flere jenter skal gjøre som henne.

TOOLS er en stolt deltaker i bransjesamarbeidet rundt den årlige kåringen «Norges Hyggeligste Håndverker», som i 2022 ble arrangert for sjette gang. I kategorien «Norges hyggeligste lærling» var det murerlærlingen Maria Andersen (18) fra Randaberg som gikk helt til topps i kåringen.
Nå håper hun at signaleffekten fører til at flere jenter vil velge yrkesfag på videregående for å bli håndverker.
– Det er ganske utrolig, men veldig stas, at det var jeg som skulle få den tittelen. Spesielt siden jeg er en jente blant veldig mange mannlige håndverkslærlinger i Norge. Det at det var sjefen min i CCD Eiendomstjenester som nominerte meg, betyr også veldig mye. Da må hun nok være litt fornøyd med meg, sier hun beskjedent.

Håndverk med et smil

Maria har få innspill på hvorfor det var akkurat henne som fikk tittelen «Norges hyggeligste håndverker». Hun tenker litt, og konkluderer med at det virker fornuftig å spørre noen andre om det der. Det er først når vi ber henne om å fortelle om jobben sin, at bitene i puslespillet begynner å falle på plass.
– I min jobb, som hovedsakelig går ut på flislegging, er det naturligvis viktig at kunden blir fornøyd med sluttresultatet. Men i møte med kunder er jeg nøye på å være snill og grei, samtidig som jeg er ærlig og tydelig. Det er veldig viktig å ha en god dialog med kunden, ta seg tid til en grundig forklaring dersom de lurer på noe, og følge dem opp på en grei måte. De skal jo ha en kjekk opplevelse underveis – ikke bare et godt resultat.

Maria håper at flere jenter vil velge yrkesfag på videregående skole for å bli håndverker.

Vi finner nok mye av svaret i den uttalelsen der.

Et hav av muligheter

Da Maria skulle ha arbeidsuke i 9. klasse på ungdomsskolen, valgte hun å ha utplassering hos en lokal tømrer. Det ga såpass mersmak at hun søkte seg til bygg- og anlegg på videregående skole.

– Jeg fant imidlertid ut at tømring ikke var helt det jeg hadde sett for meg. Men i praksisperioden fikk jeg prøve murerfaget hos CCD Eiendomstjenester, hvor jeg er lærling i dag. Det falt veldig i smak, så da valgte jeg den veien videre.

I dag kan man gå bygg- og anleggsteknikk VG1, og velge blant 16 veier videre på VG2. På VG3 er det hele 29 ulike valgmuligheter, avhengig av hvilken vei man valgt på VG2. Alt i alt kan Bygg- og anleggsteknikk på videregående lede til 27 forskjellige fagbrev og svennebrev. Mulighetene er altså mange.
– Hva du velger i 2. klasse, pluss valg av lærlingssted, avgjør hvilken retning man tar og hvilket fagbrev eller svennebrev man ender opp med. For min del blir det fagprøve i murerfaget sommeren 2023, forklarer Maria.

En raskere vei ut i arbeidslivet

– Mor syntes studievalget mitt var litt overraskende, siden jeg er veldig glad i dyr. Men jeg hadde ikke lyst til å ta en lang utdanning for å bli dyrlege. Ikke ville jeg bli agronom heller, for da må man gjerne kjøpe seg en gård. Det er med andre ord litt lengre til målet der, sammenlignet med veien til å bli håndverker. Så istedenfor dyr, ble det mennesker og ting de vil ha fikset, sier Maria.
I motsetning til dyrlegestudier, hvor man gjerne ender opp med flere hundre tusen i studielån, er håndverkerutdanningen langt mer lukrativ.

– Som lærling får man lønn under utdanningen, i motsetning til å måtte ta opp studielån. Differansen der er ganske stor. Og ikke minst sparer jeg mye på å bo hjemme hos mor og far mens jeg er lærling. Det er ekstremt lønnsomt, sier Maria med et smil.
Hun legger også til at det finnes en annen viktig fordel ved å velge et håndverksyrke.

– Siden jeg bruker kroppen såpass mye i arbeidshverdagen, går jeg ikke rundt og har dårlig samvittighet for å ikke trene på kveldene. Jeg liker generelt å være i bevegelse fremfor å sitte i ro, så det at jobben er veldig fysisk er bare positivt for min del.

Maria sin jobb er veldig fysisk, noe som passer perfekt for en som liker å være i bevegelse

Trives i en mannsdominert bransje

Maria er lærling i et murerfirma med en kvinnelig daglig leder, og de ansatte utgjør to kvinner og to menn. Det gjenspeiler riktignok ikke kjønnsbalansen i bransjen for øvrig.
– Det er nok ganske unikt. Når jeg jobber på større prosjekter, hvor det er flere typer håndverkere samtidig, treffer jeg sjeldent andre jenter. Det hadde vært kjekt om håndverksyrkene var litt mer balansert. Jeg tror det er positivt for en bedrift å ha jenter med på laget. Det gir en annen dynamikk i samtaler og generelt arbeidsmiljø. Og mitt inntrykk er at guttene også synes det samme.

Det at hun er en kvinne i et mannsdominert yrke er vel å merke noe hun ikke tenker så mye på.

– Jeg føler ikke at det er noe som preger arbeidsdagene mine, i hvert fall ikke i negativ forstand. Det er heller slik at jeg slipper billigere unna med ting. En gang jeg hadde gjort en feil på jobben sa en mannlig håndverker at; hvis jeg hadde vært en gutt, ville jeg fått en passende «straff» for det der, Men det ble jeg tydeligvis skånet for, ler Maria.

Lovende statistikk

I 2022 var det rekordmange jenter som valgte de mannsdominerte yrkesfagene på videregående skole. I inneværende skoleår er andelen jenter på bygg- og anleggsteknikk 11 prosent, og 18 prosent på teknologi- og industrifag.
Selv om det forteller oss at vi er på vei i riktig retning, burde langt flere jenter vurdere en karriere som håndverker. Ikke bare fordi den norske bygg- og anleggsbransjen mangler over 13 000 arbeidstakere i 2022, og spår økende mangel i årene fremover. men også fordi det kan gi dem en fantastisk spennende karriere med muligheter som mange ikke er klar over.

Dersom man tar yrkesfag på videregående skole har man uansett mulighet til å ta høyere utdanning senere. Enten ved å ta påbygging til generell studiekompetanse, eller benytte seg av 23/5-regelen eller Y-veien.
– Jeg skal først konsentrere meg om å ta fagprøven i murerfaget, men det er veldig trygt å vite at det er mulig å ta høyere utdanning senere, hvis jeg får lyst til det, sier Maria.

– Støtt barnet ditt i sine drømmer

– Det er nok ikke sånn at typiske håndverksyrker passer for alle jenter, men det gjør det ikke for alle gutter heller. Men jeg tror det er mange flere jenter som hadde trives med det, som ikke søker. Vi jenter har for eksempel fordelen med at vi ofte er mer nøyaktige og detaljfokuserte i arbeidet. Og det vet jeg at kunder setter stor pris på, sier hun.
Maria tror at flere jenter ville fått øynene opp for håndverksfag dersom praksis var en større del av undervisningen i ungdomsskoletrinnene.

– Det er først når du prøver ting at du finner ut om det kan være noe for deg. Murerfaget var ikke noe interessant før jeg fikk prøvd det, og nå ville jeg ikke vært foruten det valget. Ofte kan man danne seg et bilde av hvordan et yrke er, men det stemmer ikke nødvendigvis med hvordan det er i virkeligheten, forklarer hun.

Selvsagt bruker Maria nødvendig verneutstyr som vernebriller, hørselvern og maske.

Foreldrene til Maria har støttet henne fullt ut i karrierevalget. Men for andre kan kanskje situasjonen være en annen. Og det må være tøft, tenker Maria. Derfor ønsker hun å komme med en oppfordring til foreldre av barn som snart skal velge retning på videregående skole:

– Hvis du er bekymret for at yrkesfag er feil vei for ditt barn, husk at de uansett vil ha muligheten til å studere videre. Og i mellomtiden har de lært seg et fag som kan komme til nytte på andre måter. Det er viktig å vise at du har troen på dem – og at du støtter dem i sine drømmer.

Husk at 1. mars er søknadsfristen for videregående opplæring for skoleåret 2022/23!

Vi i TOOLS heier på at flere ungdommer skal søke seg til tekniske yrkesfag og håndverksyrker når de skal velge studieretning. Lykke til i studievalget!