nammo-1.jpg

Kruttsterkt samarbeid på Raufoss

Innenfor 3000 godt bevoktede dekar i Raufoss industripark ligger Nammo, en verdensleverandør av høyteknologisk forsvars- og romfartsmateriell.

 

Tekst: Sigurd Skjefstad

– Om det bare er en skrue til 2,50,-, så hjelper de oss å få tak i den så fort som mulig og kommer inn på verkstedet med den. Og det er viktig for oss. For det er ikke prisen på skruen som avgjør verdien på den, men hva den skal brukes til. Og står en maskin fordi vi mangler akkurat den skruen, blir den fort verdt veldig mye.

Knut Olav Haug jobber på én av Nammos to store mekaniske avdelinger i Raufoss industripark. Nå har han tatt en pause, vist oss opp en spiraltrapp og inn på et pauserom som selv har stått på pause minst i noen tiår. Hvite plastkopper og en termokanne kommer på respatexbordet.

– Utstyret er veldig viktig for oss, istemmer hovedvernombud Bjørg Irene Wiik.

– Vi har små marginer, og en liten feil kan ende opp veldig stor.

4 milliarder kroner

Akkurat hva som gjøres rundt i de mange Nammo-byggene i industriparken kan vi ikke fortelle om. Allerede ved inngangsporten møtes besøkende av skilt som ber deg legge igjen fotoapparatet. Få om noen næringer har tradisjonelt medført større risiko for industrispionasje. Det verserer fortsatt gode historier om hvem som snoket utenfor porten på Raufoss på det kalde 70- og 80-tallet.

Sikkerhet først: Hovedvernombud Bjørg Irene Wiik sammen med selger Knut Espelien i TOOLS foran en av mange førstehjelpstavler hos Nammo.

Sikkerhet først: Hovedvernombud Bjørg Irene Wiik sammen med selger Knut Espelien i TOOLS foran en av mange førstehjelpstavler hos Nammo.

– Vi lager alt fra 12,7 mm ammunisjon og opp til rakettmotorer til sivil romfart eller militær bruk, sier Wiik.

Bredden i produksjonen er stor. Nammo er i dag en internasjonal anerkjent leverandør av høyteknologisk forsvars- og romfartsmateriell. Halvparten eies av deg og meg gjennom den norske stat. Den andre halvparten av Patria Oyj, et finsk forsvars-og romfartsselskap som selv er 100 prosent eid av den finske staten.

Rundt 15 prosent av omsetningen, nærmere 4 milliarder norske kroner, kommer fra sivile produkter. Av til sammen 2 200 ansatte holder 680 til på Raufoss.

Automatisk påfylling

Industriparken er en liten by i byen, eller skal vi si kommune i kommunene. De 3000 dekarene strekker seg over både Vestre Toten og Gjøvik.

Mange av bygningene er datert tilbake til 1800-tallet. Noe er hugget i stein: Initialene til gamle Raufoss Ammunisjonsfabrikker. Nærmere bestemt på steiner vi passerer når vi rusler langs veien.

– Hele stedet oser industrihistorie. Vi er stolte over å ha et slikt levende industrimiljø på Raufoss, med en så stor aktør som Nammo. Det som foregår innenfor disse gjerdene har ringvirkninger i hele Mjøs-regionen, sier Tommy Nilsen, salgssjef for TOOLS i Hedmark og Oppland.

Handel innenfor gjerdet: Tommy Nilsen (t.v.) og Knut Espelien foran TOOLS-butikken i Raufoss industripark.For fire-fem år siden flyttet TOOLS selv innenfor gjerdene. I et av de originale murhusene ligger en butikk som betjener bedriftskunder i parken. Her kan ansatte gå inn og finne det de trenger når de trenger det.

Men for Nammo skjer mye av påfyllet uten at de trenger å hente det, ei heller be om det. Som del av avtalen, går TOOLS-ansatte jevnlige runder på de mange avdelingene og sjekker beholdningene i såkalte «desentraliserte lager» – lager med utstyr som er helt nødvendig for den daglige driften.

– Vi tar runder med scanner, og legger automatisk inn bestillinger på de produktene som må fylles opp, sier selger Knut Espelien.

Han jobber ved TOOLS Gjøvik, men anslår at han er i industriparken to-tre dager hver uke. Bjørg Irene Wiik i Nammo ser stor verdi i den tette oppfølgingen.

Omfattende testing

– Det begynte med at vi ønsket å samle flere HMS-innkjøp hos én leverandør. At det ble TOOLS har gjort hverdagen enklere for oss. Det er praktisk med noen som holder til nærme når vi vet hva vi skal ha, og så kan vi få hjelp de gangene vi selv er usikre på hva som gir den beste løsningen. Da kan jeg bare ringe til Knut, sier Wiik.

For Nammo er HMS-avtalen viktig som del av et målrettet arbeid med sikkerhet. Kombinasjonen mekanisk industri og produkter det bokstavelig talt lukter krutt av, innebærer en risiko Wiik og de til sammen 36 andre verneombudene hele tiden jobber for å minimere.

– Sammen med TOOLS søker vi derfor å finne de beste og tryggeste produktene, enten det er EDS-sertifiserte sko, hansker eller vernebriller. Vi driver omfattende testing der de ansatte melder tilbake hvordan produkter fungerer. Her gjør vi også mye manuell tilpasning, for eksempel gjennom en testplate der hver enkelt kan sette sine fotavtrykk og dermed få riktige såler, sier Wiik.

Fra Raufoss til romfart: En sentral del av romfartsteknologien kommer fra deler skrudd sammen på Raufoss.

– Nammo og de andre aktørene i industriparken er langt fremme på HMS. Jeg vil sammenligne det med de strenge sikkerhetsregimene man har hatt offshore, sier Tommy Nilsen.

Ut i verden

I «Bygning 13» jobbes det med materialer som aluminium, titan, kompositt og stål. Presise maskiner følges av årvåkne blikk. Fresing og dreiing, herdeanlegg, presseanlegg og overflatebehandling.

Arbeidsbenkene står tett med en blanding av tradisjonelt verktøy og moderne teknologi.

– Det er vel mer herfra som går ut i verden enn til Norge. Å ha et sted som dette er ingen selvfølge lenger, verken lokalt eller nasjonalt, sier Nilsen.