Med flagget på brystet reiser Fredrik Vehus Skjerve til VM i elektrofag i Østerrike
Fredrik Vehus Skjerve fra Verdal skal representere Norge i elektrofag-VM
Tidligere i år sikret Fredrik Vehus Skjerve seg både fagprøven, fast jobb og NM-tittel i løpet av bare to uker. Nå ligger han i hardtrening frem mot VM i elektrofag i Østerrike.
I januar 2022 besto Fredrik Vehus Skjerve fagprøven i elektrikerfaget. To uker senere tok han en suveren seier i NM i Elektrofag, med hele 93 av 100 mulige poeng. Samme dag fikk han tilbud om fast ansettelse hos NTE Elektro Verdal, hvor han også gjennomførte lærlingtiden.
Som om det ikke er nok karrieremessige og personlige milepæler i løpet av ett år, forbereder han seg i disse dager til Yrkes-VM i Østerrike den 20. november.
– Siden jeg vant NM, som ble arrangert av WorldSkills Norway, fikk jeg automatisk muligheten til å bli med på Yrkeslandslaget 2022. Det å skulle representere Norge i VM blir utrolig spennende. Det blir en tøff konkurranse, så nå er det fullt fokus på forberedelsene, sier Fredrik.
Tre dager med hardkjør
Idet startskuddet går i Østerrike vil Fredrik bli vist til en liten bås, hvor tegninger og nødvendig utstyr ligger klart sammen med oppgaven som skal utføres. Så er det bare å sette i gang, og gjennomføre etter beste evne.
– Det vil bli tre forholdsvis lange konkurransedager med fullt kjør og hardt tidspress. Man må kunne jobbe raskt for å bli ferdig i tide. Det er én og samme oppgave gjennom alle dagene, men det er mange ulike deler av oppgaven som skal vurderes og gis poeng individuelt. Den som får mest poeng totalt, vinner til slutt, forklarer han.
På forhånd får ikke deltakerne vite noe om hva som vil bli vurdert, eller hvor mange poeng de ulike delene av oppgaven potensielt kan gi. Til sammenligning vet en langrennsløper veldig godt hva som skal til for å vinne et løp, og kan trene deretter. Slik er det ikke for Fredrik.
– For eksempel kan det gis poeng for om du har plassert utstyret riktig. Hvis du da har plassert det tre mm feil i forhold til tegningene, blir det ikke noen poeng. Men for alt vi vet kan plassering av utstyr bli helt uvesentlig. Så det er små marginer og mange detaljer å holde orden på hvis man skal helgardere seg.
Øvelse gjør Mester
Elektrofaget gjøres litt ulikt i ulike land, blant annet med annet verktøy og utstyr enn de norske elektrikerne er vant med å bruke. Nettopp det har Fredrik tatt høyde for i forberedelsene.
– Jeg er har fått god hjelp av et par bedrifter og en elektrogrossist med å skaffe utstyret som trengs, slik at jeg kan trene med det. Jeg har også skaffet en oppgave som ble brukt i VM et annet år, noe som gir verdifull innsikt. Man må bare prøve seg frem med diverse utstyr og potensielle problemstillinger som kan komme, forklarer han.
Fredrik får også god støtte fra arbeidsgiveren sin i oppkjøringen til VM. Blant annet med tid til trening i arbeidstiden.
Fredrik har fått sin egen krok hos arbeidsgiveren hvor han kan trene til VM - i arbeidstiden.
– På jobben har jeg faktisk en liten krok med alt jeg trenger for å øve. Men akkurat det å takle uforutsette utfordringer lærer jeg nok best på reelle oppdrag ute hos kundene. I tillegg har vi fått noe mentaltrening gjennom yrkeslandslaget. Det er ikke nødvendigvis slik at alt går som vi forventer og planlegger underveis i konkurransen, og da er det viktig å få til å holde fokus og ikke la seg vippe av pinnen av småfeil eller utfordringer, sier han.
Stortrives i elektrikeryrket
Det at Fredrik har lykkes så godt, både i jobben og i faglige konkurranser, vitner om at han definitivt har havnet på rett hylle i karrieren. Avgjørelsen om å søke seg til yrkesfag og elektrolinjen var i stor grad et resultat av at han som ungdomsskoleelev fikk muligheten til å hospitere ved de ulike linjene på en videregående skole.
– Jeg hadde aldri drevet med elektro før, men da jeg fikk prøve meg ble jeg veldig interessert i faget. Jeg stortrives i dette yrket, så jeg er veldig glad for at jeg søkte meg til elektrolinjen, sier han.
Fredrik trekker særlig frem de varierte arbeidsdagene som noe han liker best ved elektrikeryrket.
Fredrik er veldig fornøyd med yrkesvalget og jobben som elektriker
– I perioder kan man jobbe med mye av det samme, som har sine fordeler, men man får alltid noen spennende arbeidsoppgaver som gjør at man får litt variasjon. Alt fra småjobber som man utfører alene i løpet av noen timer, til større prosjekter hvor man jobber med flere over lengre tid.
– Et fagbrev gir mange muligheter
Da Fredrik bestemte seg for å gå elektrolinjen, hadde han store planer om ta ta videreutdanning etterpå. For det finnes mange og gode muligheter for nettopp det.
– Noen elektrikere velger å gå videre med teknisk fagskole eller ulike ingeniørutdanninger. Selv har jeg aldri bestemt meg for hva, når eller hvor jeg eventuelt skal studere videre. Men jeg vet ihvertfall at mulighetene er der, så det er ikke nødvendig å stresse med det foreløpig, sier han.
Fredrik skulle ønske at langt flere foreldre visste at et fagbrev er et veldig godt utgangspunkt for videre studier. Han tror mange oppfordrer barna sine til å gå allmennfag, mest fordi de tror det er den smarteste veien til høyere utdanning.
– Mange foreldre tror kanskje at de vet best, og vet hva barna deres vil passe til. Men jeg tror det er bedre å la dem være nysgjerrige, prøve forskjellige ting og følge egne ønsker. Selv om det er nyttig med veiledning fra foreldre, tror jeg det er viktig at ungene får ta det endelige valget. Det gir nok best odds for å havne i et yrke de vil lykkes i, avslutter Fredrik Vehus Skjerve.
Vi i TOOLS heier på Fredrik, og ønsker ham lykke til i VM den 20. november!