tyrolit-topp.jpg

Kapp og slip: 5 tips som gjør deg til en proff med vinkelsliperen

Det er de små men avgjørende detaljene som skiller en proff fra en amatør. Tyrolits eksperter har tipsene som gjør deg til en ekte proff med kappe- og slipemaskinen.


Sammen med kapp- og slipekspertene i Tyrolit har vi tidligere sett på 5 feil fagfolk ikke gjør når han eller hun skal kappe eller slipe. Vi fortsetter serien, og ser her på 5 tips som gjør deg til en skikkelig slipe- og kappeproff.

Noen av tipsene er kanskje åpenbare, men det foregår likevel mye «kreativ» bruk av verktøy og skiver. Kan du kalle deg en proff?

1. Proffen firer ikke på sikkerheten


1. Proffen firer ikke på sikkerhetenSikkerheten er viktigst av alt når du kapper og sliper. Her er noen punkt som den profesjonelle alltid har orden på:

  • Sørg for at du har riktig skive til riktig maskin. Se på merkingen på skiven og at den stemmer med maskinens turtall.
  • Før du monterer skiven, må du alltid kontrollere utløpsdato, samt at skiven ikke har noen skader eller merker.
  • Monter skiven slik at den sitter rett. Når du prøvestarter maskinen, sørg for at den er vendt bort fra deg selv og andre personer. Du kan for eksempel holde den under arbeidsbenk.
  • Arbeid alltid med vernebriller og fjern aldri sprengbeskyttelsen!
  • Slipp aldri ned en maskin ved å holde i ledningen, da risikerer du å ødelegge både maskinen og skiven.

2. Proffen kapper alltid rett

Du må kappe så rett som mulig når du arbeider med en kappeskive. Høres det selvsagt ut? Kanskje det, men det hender at også fagfolk bøyer skivene når de kapper i materialet. Det er ikke særlig effektivt og innebærer dessuten en sikkerhetsrisiko.

Når man bøyer skiven, bøyes og strekkes den fram og tilbake mens den roterer i ekstremt høye hastigheter. Det som oftest skjer er at navet presses ut, men i verste fall kan det føre til stygge ulykker om skiven går i stykker.

PS! Derimot gir det en bedre effekt å oscillere i grovere og hardere materiale, først og fremst hvis du bruker tynne skiver. Oscillere betyr at man beveger skiven fram og tilbake under arbeidet (men fortsatt rett, aldri til sidene). Da holder man temperaturen nede, noe som gir raskere kapping og bedre levetid for kappeskiven.

2. Proffen kapper alltid rett

Se vårt utvalg på nett:

3. Skiven skal aldri bli klemt i snittet

Skiven skal aldri bli klemt i snittet når du kapper. Hvis du kapper i et materiale, for eksempel rør eller store stag, og det halvveis avkappede materialet blir hengende under bearbeidingen, kan kappeskiven havne i en stilling der den klemmes fast, som en bremseskive på en bil. Maskinen stanser og i verste fall kan skiven gå i stykker.

Sørg for at du spenner fast alle detaljer skikkelig eller har en støtte under materialet, før du begynner å arbeide.

4. Tynne skiver fungerer oftere enn du tror

Ofte hører vi anbefalingen om at man skal bruke bredere skiver til tykkere materiale og tynnere skiver til tynt materiale. Men det finnes faktisk fordeler med å bruke tynnere skiver (vanligvis 1–1,6 mm) oftere enn mange gjør i dag, også for grovere materiale.

Den eneste ulempen med tynnere skiver er at levetiden er noe kortere. Men gjør du jobben på riktig måte (følg tipsene her), så får du et bedre resultat.

4. Tynne skiver fungerer oftere enn du tror

En viktig fordel er at en tynn skive skjærer mye raskere. Kappetiden minskes med minst en tredjedel sammenlignet med en tykkere skive. Den tynne skiven gir mindre belastning på maskinen, og et finere «hvitere» snitt med høyere presisjon. Dessuten får du nesten ingen grader hvis du jobber med en tynn skive. Som en bonus blir det mindre støv og dermed også et bedre arbeidsmiljø.

Ting du bør tenke på med en tynnere skive:

  • Du skal ikke presse på – da kan du trykke i stykker skiven. La skiven gjøre jobben.
  • Osciller (jobb fram og tilbake) mens du kapper. Da holder du temperaturen nede og skiven har det bedre.
  • Det er viktig at du aldri bøyer skiven i snittet.

5. Proffen sliper på riktig måte

Når du sliper med en nav- eller fiberrondell, skal du la maskinen gjøre jobben og ikke gni som om du arbeidet med et slipepapir. I stedet skal du føre maskinen forsiktig fram og tilbake over materialet, da får du et fint resultat.

5. Proffen sliper på riktig måte

Hver gang du holder maskinen stille eller senker farten, risikerer du å få stygge «groper» i materialet. Beveg deg i stedet systematisk fram og tilbake med maskinen for å avvirke like mye over hele materialet. Se for deg at du er en robot!

Det er de små men avgjørende detaljene som skiller de profesjonelle fra amatørene. Tyrolits kappe- og slipeskole har tipsene som gjør deg til en ekte proff.

Les også: Kapp og slip: 5 feil proffen ikke gjør