kle-seg-i-kulde.jpg

Hvordan kle seg på jobb når det er kaldt

Riktig bekledning i minusgrader og kulde gjør arbeidsdagen lettere. Med trelagsprinsippet holder du deg varm og komfortabel på jobb utendørs – selv i kaldt vær.

 

Uansett vær, arbeidsoppgave og arbeidsplass: Ved feil bekledning vil mange grue seg til å gå på jobb. Her er tipsene som holder deg varm og tørr gjennom arbeidsdagen – hele vinteren. 

– Det er ekstremt viktig at du har tilgang på klær etter vær, miljø, belastning og farene du utsettes for i løpet av arbeidsdagen. Og du må synes! Er du ute på bygg og anlegg eller hos entreprenør – prinsippet er det samme, sier Ole Skredderberget hos kles- og verneutstyrsleverandøren Skydda.

Å være feil kledd gjør at arbeidsmiljøet blir dårligere, belastningsskadene blir større og sykefraværet skyter i været. For å være best rustet mot vær og vind, er trelagsprinsippet et godt utgangspunkt for å kle deg riktig om vinteren.

Trelagsprinsippet er inspirert av hvordan toppidrettsutøverne kler seg. Når det går mot høst, vinter og minusgrader er det viktig å holde varmen og samtidig sørge for at du ikke blir våt av svette. I tillegg må du ha mulighet til å kunne bevege deg, noe som kan være utfordrende i mye klær.

> Bli sett med riktig synlighetstøy

Dette trenger du ute

– Det å bruke bomull er en felle mange går i. Det blir litt som å ha på seg en våt klut etterhvert. Ull har evnen til å regulere temperaturen og er derfor det mest effektive innerste laget. Syntetisk materiale er også et godt alternativ. Deretter tar man på et mellomplagg og et ytterplagg, sier Skredderberget.

– Om du jobber fysisk hardt er det for eksempel en fordel å kunne ta av mellomplagget. Når du skal gjøre mer stillestående oppgaver er det en fordel å ta det på igjen. Dette gir deg mer bevegelighet også, sier han.

Trelagsprinsippet forklart

Trelagsprinsippet for arbeid i kulda:

  • Lag 1, innerst på kroppen: Ull har evnen til å regulere varmen og er best innerst på kroppen. Syntetisk materiale kan også være et godt alternativ.
  • Lag 2, mellomplagg: Som mellomplagg bruker du en fleece eller ullgenser, som isolerer godt og gir god varme.
  • Lag 3, ytterplagg: Det ytterste plagget bør være en vattert jakke eller en skalljakke som beskytter mot vær og vind.
  • NB! Husk også lue, gode arbeidshansker og ikke minst å holde deg varm på beina. Lite er så ødeleggende for arbeidslysten som frosne tær.

> Se vinterklær i nettbutikken

Bevegelighet og avlastning

Funksjonene for arbeidsklær må tilpasses det reelle behovet folk har når de jobber. Hva som er relevant innendørs kommer helt an på typen arbeidsoppgaver som skal utføres. Bevegelighet og avlastning bør være en prioritet i tillegg til sikkerhet.

– En arbeidsbukse bør praktisk sett blant annet gi deg mulighet til å kunne sitte på huk, bøye deg og ha knebeskyttere om du sitter mye på knærne.

– Om du jobber med elektrisitet, varme eller kjemikalier bør du bruke overaller og dresser som beskytter deg mot det. I tillegg er sko noe man bør være nøye med. Skoene du bruker på jobb er jo skoene du bruker mest. Gode sko er noe som både arbeidstaker og arbeidsgiver er godt tjent med, konkluderer Skredderberget.

Mye sykefravær kan unngås med riktig bekledning. Hos TOOLS finner du arbeidsklær tilpasset alle sesonger og værforhold. Er du usikker på hva du trenger, kan du få veiledning og hjelp til å velge riktig antrekk og materialer. Da er du alltid forberedt, og kan føle deg trygg på å gå på jobb.

> Trenger du mer hjelp til bekledning? Her finner du din nærmeste TOOLS-butikk