bosch-3-verktoy-800-400.jpg

3 verktøy gjør stort sett alt du trenger

Alle liker gode allroundere, og med disse tre verktøyene kan du som håndverker faktisk fikse det meste. 

 

Ok da. At du kan gjøre stort sett alt og fikse det meste med bare tre verktøy er kanskje å dra det litt langt. Men nyttig er de i alle fall.

Og én regel gjelder uansett hva slags jobb du skal utføre: Resultatet blir ikke stort bedre enn verktøyet du bruker. Nedenfor har vi derfor samlet tre verktøy som alle håndverkere bør ha, og disse kommer med funksjoner som kan gjøre dagen din veldig mye lettere.

Meld deg på nyhetsbrev fra TOOLS!

#1: Moderne avstandsmåler 

Enhver håndverker med respekt for seg selv vet at avstanden teller. Enten du skal montere et vindu, flislegge gangen eller kappe et bord har du sjelden mer enn noen millimeter feilmargin. Derfor er tommestokker og målebånd helt uunnværlige deler av arsenalet. Sånn har det vært i alle år, både for glade amatører og durkdrevne profesjonelle.

«Analoge» måleverktøy har likevel sine begrensninger. Moderne lasermålere byr på muligheter som man knapt kunne forestille seg for ti år siden. Dette er nok mye takket være utviklingen innen mobiltelefoner, som har gjort avansert elektronikk utrolig kraftig, kompakt og strømgjerrig.

Den nye Bosch GLM 50 C er et eksempel på en lasermåler som har «alt». Den tåler en trøkk, har millimeterpresisjon inntil 50 meter, og kan selv regne ut både volum og areal på områder du måler opp. Nevnte vi forresten at den har innebygget «vater»?

I tillegg kan du koble den til mobilen din via Bluetooth, og raskt legge målinger direkte oppå bilder. På den måten får du presis byggdokumentasjon som du kan se tilbake på hvis du senere skal gjøre endringer på bygget, eller hvis andre håndverkere skal fortsette der du slapp. Hvis du ikke har prøvd en av disse kan du ta turen innom en TOOLS-butikk for en demonstrasjon – for mange er en god lasermåler noe som går rett inn i kategorien med ting du ikke visste at du trengte før du har brukt den.

Finn lasermålere i nettbutikken »

 

#2: Kraftig batteridrill som tar vare på håndleddet

En skikkelig drill er minst like kritisk for de fleste typer håndverk. Heldigvis er tiden for lengst forbi da ledning var nødvendig for å kalle en drill «skikkelig». Med batteri slipper du å tenke på stikkontakter og skjøteledninger, og dagens batteridriller har faktisk mer dreiemoment enn det de fleste hobbyister strengt tatt har bruk for.

Det enorme dreiemomentet har faktisk skapt et annet problem: En drill som kiler seg fast i veggen vil heller dra med seg armen til brukeren enn å stoppe. Det er grunnen til at Bosch har lagt inn en ny sikkerhetsfunksjon i enkelte proffmodeller: Hvis den kiler seg stopper den automatisk, og du redder tomler og håndledd fra unødvendige brudd.

Husk også at når du jobber med en drill som har høyt dreiemoment er det også viktig at du bruker gode borsett som tåler påkjenningen.

Med sikkerheten på plass, og mer enn nok krefter under panseret, kan en batteridrill som Bosch GSR 18V-EC få deg veldig langt. Tar du i tillegg med en pakke solide reservebatterier kan du skru, og skru, og skru, og skru....

Finn batteridrill i nettbutikken »

 

#3: Kapp- og gjæringssag – med bord!

Med avstandsmåler og drill i boks kommer du langt – men på ett eller annet tidspunkt kommer du til å trenge en god sag. Med en kapp- og gjærsag kan du løse svært mange oppgaver.

Med moderne modeller som Bosch GCM 8 SDE får du en sag med dobbel gjæringsfunksjon og justerbar hastighet for enkelt, raskt og nøyaktig arbeid i forskjellige emner. Sagen kan helles inntil 47 grader til begge sider og gjæres henholdsvis 52 grader til venstre og 60 grader til høyre. Lasermarkeringen viser hvor snittet blir. En litt enklere variant finner du i for eksempel Bosch GCM 8 SJL.

Samtidig opplever mange kapp- og gjærsager som tungvinte i bruk dersom de ikke er montert på et bord, så et Bosch GTA 3800 er en god investering. Med et godt bord får du både mer arbeidsplass, bedre støtte, og det blir utrolig mye lettere å holde det du jobber med rett. GTA 3800 kan du til og med få med små hjul (tilleggsutstyr) som gjør hele oppsettet mye lettere å flytte rundt på arbeidsplassen.

Når dagen kommer hvor du skal jobbe med lister, utforinger eller dekksider, enten det er på kjøkkenet ditt eller på arbeidsplassen, kan du få mye fra kapp- og gjærsagen: Helt rette snitt, riktige vinkler, færre brukne lister og mindre tid kastet bort på å lete etter en arbeidsstilling som funker.

Finn kapp- og gjærsag i nettbutikken »

 

Med avstandsmåler, skikkelig drill og bordmontert kapp- og gjærsag på plass bør du være godt rustet til både dagens og morgendagens håndverkeri. Jobber du mye utendørs er det også viktig å holde seg varm og tørr, særlig nå som vi går mot kaldere tider.

Tekst og foto: StoryLabs