tools-kortterminal.jpg

TOOLS får kontantfrie butikker

En kontantomsetning på bare noen få promille gjør at TOOLS AS går over til å bli helt kontantfri. Fra april vil det ikke lenger være mulig å handle med sedler og mynt som betalingsmiddel.

Fra 1. april 2016 vil det ikke lenger være mulig å bruke kontanter som betalingsmiddel i alle TOOLS AS-eide butikker.

– Vi tror tiden er inne og at markedet er klart for kontantfrie butikker. TOOLS retter seg mot næringsdrivende og proffmarkedet, og i TOOLS-butikkene utgjør kontantsalget nå kun 0,37 prosent av omsetningen, sier administrerende direktør i TOOLS AS, Jens Kristian Henriksen.

Det gjør at kontantstrømmen er så lav at det tar uforholdsmessig lang tid å administrere kontantsalg.

– For oss er det tidsbesparende å kutte kontanter. TOOLS slipper også kostnadene kontanthåndtering innebærer, og butikkene slipper egen kasseløsning. I tillegg reduseres faren for ran, samt at TOOLS ikke ønsker å bidra til handel med svarte penger, noe som dessverre er en utfordring i deler av bransjen, sier Henriksen.

Gode erfaringer med kontantfritt

Ti butikker i TOOLS-kjeden er per i dag allerede helt kontantfrie. Erfaringene med kontantfritt system fra disse butikkene er gode.

– Vi har vurdert at kontantfrie butikker ikke medfører vesentlig merutgift eller andre ulemper for kunder i de segmentene vi retter oss mot, forteller Henriksen.

Fra 1. april vil 43 TOOLS-butikker landet rundt være kontantfrie. Henriksen presiserer at det med kontanter menes sedler og mynt. Bankkort vil fortsatt være gyldig betalingsmiddel hos TOOLS, i tillegg til vanlig avtalehandel.

Omdiskuterte kontanter

Et spørsmål som ofte dukker opp er om butikker kan nekte å ta imot kontanter. Men i Norge eksisterer det ikke noe krav om å ta imot kontanter som betalingsmiddel.

– Butik­ker har ikke kon­tra­he­rings­plikt (avtaleplikt). Det vil si at man fritt lage sine egne «alminnelige salgs­vilkår», som for eksempel kan inn­e­holde at beta­ling må skje ved beta­lings­kort, skriver jusprofessor og ekspert på pengekravsrett Olav Torvund ved Universitetet i Oslo på sitt nettsted.

For TOOLS er kontantfrie butikker et virkemiddel for mer effektiv og praktisk drift.

– I TOOLS jobber vi hele tiden med å effektivisere og gjøre driften vår mer lønnsom. Det tror vi også vil komme våre kunder til gode, sier administrerende direktør Jens Kristian Henriksen.

Overgangen til kontantfrie butikker gjelder alle TOOLS AS’ 31 egeneide avdelinger i Norge, i tillegg til 12 lokalt eide avdelinger. 18 lokalt eide TOOLS-avdelinger vil fortsatt ta imot kontanter. Se liste over TOOLS-butikker som blir kontantfrie fra 1. april 2016 her (pdf).