IMG_9940_800x400.jpg

Støv på arbeidsplassen er farligere enn du tror

Når du er på byggeplassen, har du med deg masken hele tiden? Eller synes du det er greit å bare bruke den når du merker at det blir altfor ille?

 

Muligens er den reservert for spesielle anledninger, som ved bruk av godt merkede kjemikalier. Hvis du ikke synes du trenger maske når du «bare skal inn hos maler'n og måle opp noe» kan det være en skikkelig tabbe, som du betaler for senere i livet.

– Skader som du drar på deg fra arbeid i støvete omgivelser kan minne om hvordan hørselsskader oppstår, sier Trine Knoff Seberg som jobber i butikken hos TOOLS Ålesund. Hun står foran en reol med beskyttelsesutstyr for vern på arbeidsplassen, og forteller engasjert om hvordan normene har endret seg i bransjen.

– Disse skadene som oppstår er kumulative. Det vil si at de bygger seg opp over tid, akkurat slik hørselsskader kan virke. Om du bruker et hammerbor én gang i ditt liv uten hørselvern kan det hende du slipper unna uten å merke så mye til det. Men om du merker det med én gang eller ei, så er hørselen din allerede redusert, og det er ingen vei tilbake. Støvskader fungerer litt på samme måten, men ikke alle er klar over det, sier Seberg.

Første bud: forebygg

Så hva kan du gjøre for å begrense skadene som oppstår fra støvete forhold på arbeidsplassen?

– Kort og godt er det bare to ting du kan gjøre: forebygge og beskytte. Vanskeligere er det ikke, sier Seberg.

For å forebygge støvete arbeidsplasser gjelder det å holde god orden. Hold omgivelsene ryddige og rene. En ryddig arbeidsplass er raskere og enklere å støvsuge enn om alt rotet ikke er ryddet unna. Deretter bør du hindre at støvet oppstår i det hele tatt.

Vi anbefaler: Attix 30-21 PC støvsuger

– Bruker du verktøy som støver spesielt mye, så skaff utstyr som begrenser omfanget av det. Her er det en forskjell mellom de som er veldig vant med verktøy med høy støvproduksjon, og de som bare bruker det i ny og ne, sier Seberg.

Trine Knoff Seberg hos TOOLS Ålesund

Sliper du sparkel på vegger hver eneste dag har du sikkert det beste utstyret i bruk. For de som bare gjør dette innimellom, for eksempel som en tømrer som skal slagbore noen fester, er det lett å tenke at «det er bare et par dusin hull, det går bra».

– Det er spesielt de seneste årene man har forstått at selv «uskyldige» materialer som stein kan gi alvorlige skader som silikose; en tilstand som i gamle dager var forbundet med gruvearbeidere. Igjen, litt etter litt så bygger skadene på seg, advarer Seberg.

– Så gjelder det å ha den ordningen for oppsamling av støv som passer best for dere på deres arbeidsplass, og som gjør hverdagen lettere og sikrere. Generelt sett er den beste støvsugeren på arbeidsplassen den du faktisk gidder å bruke, og med selvstartende støvsugere er støy redusert til bare når du bruker verktøyet også, sier Seberg.

Andre bud: beskytt

Når du har gjort det du kan for å begrense støvet rundt deg, gjelder det å huske den personlige beskyttelsen.

– Det er mye forskjellig utstyr og mange begreper man må forholde seg til, men aller viktigst er det å huske at man skal skille godt mellom gass og støv, sier Seberg.

Faren som stammer fra løsemidler er de fleste klar over, og disse krever ofte langt høyere beskyttelsesgrad.

3M halvmaske 4255 FFA2P3D

– Igjen ser vi at de forskjellige arbeiderne på en byggeplass som regel beskytter seg godt til sitt vante arbeid, men når de går til en annen del av plassen så er det mange som ikke tenker over at de må ha ekstra verneutstyr. Et godt eksempel på dette kan være en snekker som tar med seg støvmasken, og går til et område der det males eller brukes løsemidler som støvmasken i beste fall gir begrenset vern mot, sier Seberg.

– Derfor er det lurt å ha med litt ekstra personlig verneutstyr som er tilpasset arbeidet i området, og låne det ut når du ser noen som kunne trenge å gå opp et par hakk på beskyttelsesgraden, avslutter Seberg.