yrkes-em-topp2.jpg

Mathias og Endre klare for yrkes-EM

Med nytt Luna-verktøy fra hovedsponsor TOOLS legger Mathias Gusfre og Endre Skreosen seg nå i hardtrening før avreise til Europamesterskapet i yrkesfag i Sverige.

 

I slutten av november går Europamesterskapet i yrkesfag, kalt EuroSkills, av stabelen i Göteborg i Sverige. I automatiseringsfaget er det Mathias Gusfre og Endre Skreosen som skal forsvare Norges ære.

– Det er et stort arrangement og vi er selvsagt spente. Foreløpig har vi nervene under kontroll, men vi kjenner på at det blir mer og mer nerver jo nærmere vi kommer Europamesterskapet, forteller Endre.

30. november 2016 går startskuddet i EM. Før den tid ligger det mye trening foran Mathias, Endre og de 15 andre deltagerne som skal representere Norge.

– Nå er det trening på kveldstid fire dager i uka som gjelder, i tillegg til den treningen vi også får gjennom jobben. For vår del handler konkurransen i stor grad om å fullføre oppgaven på raskest mulig tid. Da gjelder det å ha hodet med seg. Derfor trener vi mye på å jobbe raskt under tidspress, sånn at så mye som mulig skal sitte i fingrene, sier Mathias.

Det er ventet at over 30 000 skuelystne vil legge turen innom messeområdet. Det kan bli en utfordring med tanke på konsentrasjonen, men makker Even tror det skal gå bra.

– Når vi får oppgaven utlevert klarer vi å koble ut det meste. Det blir viktig, for området der vi skal konkurrere er åpent for publikum. Det betyr at i løpet av konkurransen kommer mange tusen til å gå forbi når vi jobber. Men man strenger alt ute og blir veldig konsentrert, så det skal nok gå bra, sier han.

Godt verktøy er avgjørende

De to gutta jobber til vanlig som lærlinger i automatisering hos Inovyn Norge. Mathias på PVC-fabrikken på Herøya og Even på klor/VCM-fabrikken på Rafnes, og de har gått i samme klasse på videregående.

Automatiseringsfaget handler om å få systemer til å fungere uten, eller med liten grad av menneskelig medvirkning. Til oppgavene som skal løses i EM trengs skikkelig verktøy og utstyr. Det fikk de denne uka av TOOLS og leverandør Luna verktøy & maskin i form av tenger, skrutrekkere, bitssett, piper, skraller og annet.

– Godt verktøy, som det vi har fått nå, er alfa og omega for den jobben vi skal gjøre. Det har rett og slett utrolig mye å si, mener Endre.

I TOOLS-butikken i Skien er det mye spennende, og Luna-katalogen er pakket med "godteri" for verktøyinteresserte.
I TOOLS-butikken i Skien er det mye spennende, og Luna-katalogen er pakket med "godteri" for verktøyinteresserte som Mathias Gusfre (t.v) og Endre Skreosen.

De to forteller at man med godt og tilpasset utstyr kan spare mange sekunder på små oppgaver. I løpet av flere dager med jobb og oppgaveløsing kan det til sammen bli til avgjørende minutter.

– Riktig verktøy kan så absolutt bli avgjørende for utfallet av en konkurranse. Utstyret vi har fått nå hjelper oss veldig, så det setter vi veldig stor pris på. Nå skal det i alle fall ikke stå på verktøyet! sier en fornøyd Mathias.

Vil på pallen

I et Europamesterskap, der deltagerne kommer fra hele kontinentet, er nivået svært høyt. Men automasjonsgutta håper likevel å kunne bite godt fra seg i konkurransen.

– En pallplass hadde vært veldig gøy. Det er mange dyktige lag med og tøff konkurranse, men ingenting er umulig. Det er små marginer som skiller, så laget som har gjort de beste forberedelsene før EM vil ha en fordel som kan være avgjørende, sier de to.

TOOLS er stolt hovedsponsor for det norske yrkeslandslaget som skal ut og kjempe om medaljer i Göteborg fra 30. november til 4. desember 2016.

– Vi ønsker lykke til og er sikker på at dere kommer til å gjøre Grenland stolte. Gi gass! sier Svend Meyer Lund hos TOOLS i Skien.

TOOLS ønsker automasjonsgutta lykke til i EM.
TOOLS ønsker automasjonsgutta lykke til i EM. Her er Mathias Gusfre (t.v) og Endre Skreosen (t.h) sammen med Svend Meyer Lund (i midten) hos TOOLS i Skien.

EuroSkills 2016

EuroSkills 2016 arrangeres i Göteborg, Sverige. Åpningsseremonien er 30. november, mens konkurransene starter 1. desember. Avslutningsseremoni og premieutdeling er 4. desember.

500 ungdommer skal konkurrere i til sammen 35 ulike yrkesfag. Over 30 000 besøkende er ventet til messehallen Svenska Mässan.

Norge skal delta i følgende 15 yrkesfag:

 • Automasjon/mekatronikk – Even Skreosen og Mathias Gusfre
 • Sveising – Alf Sundal
 • Elektriker – Erik Vasbotten
 • Møbelsnekker – Njål Andreassen
 • Frisør – Maria Bak Sørensen
 • Bilmekaniker, lette – Ådne S. Jelsa
 • Kokk – Martin Trana Flak
 • Servitør – Mathias Toresen
 • Kulde/teknikk – Olve Lyngstad Skjerve
 • Mediegrafiker – Erik Alm
 • Helsefagarbeider – Celina Sørensen Tollefsen
 • Anleggsgartner – Peder Aksel Rødsrud Mørch-Olsen
 • Anleggsgartner – Lasse Johannessen
 • Hotellresepsjonist – Frida Blütecher Holter
 • Bilmekaniker, tunge – Erik Støkken Aker
 • Gulvlegger – Lars Erik Mikael Stark