rappellering-web.jpg

Luftig kurs på russergrensa

Å pusse kameralinser er stort sett greit. Men skal grensesoldater gjøre det tjue meter over bakken ved grensa til Russland må det kurs til. Og det ble det, i regi av TOOLS.

Av Frank Rune Isaksen (tekst) og Hallgeir Henriksen (foto)


I begynnelsen av august arrangerte TOOLS i Kirkenes et kurs som må betegnes som særdeles luftig, og ikke beregnet på pingler.

Langs den norskrussiske grensa finnes det en rekke kameraposter plassert strategisk for å fange opp all bevegelse ved grensa mot vår mektige nabo. Og i likhet med alle andre linser blir også de som skal overvåke grensa skitne, samtidig som vind og vær gjør at de må justeres.

Tor Arne Henriksen i TOOLS Kirkenes hadde engasjert den ivrige fallsikringsinstruktøren Benny Uppstad fra verneutstyrsleverandøren Skydda til å holde kurset for grensesoldatene på demninga ved Skogfoss kraftstasjon i Pasvikdalen. Grensa går midt på demninga.

– Vi må hele tida være åpne for nye muligheter for TOOLS, og det er spennende å være med på dette, sier Henriksen.

Starter med teori

Før grensesoldatene fikk klatre i masta ved demninga måtte det en god del teori til, kombinert med klatring på vegg inne i kraftstasjonen.

– Det er meget strenge regler for å bevege seg i høyden i arbeidslivet, eller som her, for grensesoldatene. Det er det selvsagt nødt til å være, og jeg er glad for at vi i TOOLS kan bidra slik at disse unge grensesoldatene skal kunne klatre trygt opp i mastene for å gjøre jobben med pussing og justering, forklarer Henriksen

– Hvis man skal jobbe to meter over bakken skal det være fallsikring. Her dreier det seg om opp mot tjue meter fallhøyde. Da må en vite hva man gjør. Hvis det går galt fra ei slik høyde er det dessverre bare ett utfall.

Her sjekker Johnny Løvberg at alt av utstyr sitter for Sander Johannesen.
Her sjekker Johnny Løvberg at alt av utstyr sitter for Sander Johannesen.

Motiverte soldater

Grensesoldatene fra Pasvik grensestasjon virket usedvanlig motiverte. Ikke bare for at det heretter skal bli renere kameralinser i rett vinkel langs grensa i Pasvik.

– Dette vil være en del av våre oppgaver som grensesoldater, og da er det selvsagt at vi må vite hvordan en klatrer sikkert i disse mastene. Det er jo vår egen sikkerhet det dreier seg om, og da er vi naturligvis ekstra skjerpet, sier grensevakt Johnny Løvberg.

Sjøl om instruktør Benny Uppstad sørget for ei rimelig avslappa stemning på skogfossdemninga med sine anekdoter fra klatremiljøet, var soldatene uten tvil godt skjerpa da de spente fast tau og bolter og hang fritt tjue meter over bakken med ei fantastisk utsikt.

Her prøver soldatene å skifte grep med krokene. Instruktør Benny Uppstad ser til at det gjøres skikkelig.I nord kunne de se det gamle elveløpet, i sør den oppdemma Pasvikelva med Russland i øst og Norge i vest.

Alexander Olsen roet seg godt ned da han var skikkelig fastspent, og etter noen minutter skiftet han grep på bolter og tau, som om han ikke skulle gjort annet.

– Da vi kom hit var det nok mange som grudde seg litt, men med den gode kursinga vi har fått, føler vi oss nå godt rusta til å gjøre jobben med å sørge for renere linser på kameraer i rett vinkel, sier Olsen.

At soldatene hadde noen sommerfugler i magen var hevet over enhver tvil, men de viste at de behersket jobben de skal gjøre.

– Benny Uppstad har gjort en kjempejobb med dette kurset, roser Tor Arne Henriksen i TOOLS.

Det faktum at de befant seg helt inntil russergrensa anfektet ikke grensevaktene, som patruljerer grensa daglig. Vel vitende om at russisk grensevakt holdt skarpt øye med hver bevegelse inn til grensa.

Tøffe forhold vinterstid

Mens det var finvær med tjue varmegrader og litt sol innimellom denne augustdagen, kan utfordringene være helt andre til de ulike årstider.

I Pasvik er det vanligvis ikke så mye vind, men midt i elveløpet og i høye master kan vinden kjennes godt også i furuskogen.

– Det blir nok noe helt annet å skulle gjøre denne jobben på sureste høsten og kaldeste vinteren, påpeker Johnny Løvberg.

Fallsikringskurset arrangert av TOOLS Kirkenes foregår helt inn mot grensa til Russland, som går ved stolpen bak. Her er instruktør Benny Uppstad sammen med grensesoldatene som deltok på kurset.
Fallsikringskurset arrangert av TOOLS Kirkenes foregår helt inn mot grensa til Russland, som går ved stolpen bak. Her er instruktør Benny Uppstad sammen med grensesoldatene som deltok på kurset.

Fallsikring – grunnkurs

Målgruppe: Alle som kommer i kontakt med arbeid i høyden, som takarbeidere, bygningsarbeidere, stillasbyggere, snøryddere eller lignende.

Etter fullført kurs skal deltakeren:

  • ha kunnskap om gjeldende lover og normer for arbeid i fallrisikomiljøer
  • forstå verdien av en god risikoanalyse og redningsplan
  • ha forståelse for hva som skjer ved et fall
  • ha kunnskap om korrekt bruk av personlig fallsikringsutstyr som: helkroppssele, fallstoppline, støtteline, fallsikringsblokk, glidelås for skinne og wire.

Etter fullført kurs utstedes kurssertifikat fra Cresto som ofte er et krav for å kunne arbeide/oppholde seg i fallrisikomiljøer.

Se mer om fallsikringskurs og arbeid i høyden her.