Ekspertens råd til sikker og effektiv bruk av rundsling

hero image

Rundsling brukes i mange bransjer, alt fra løft av byggevarer, til løft av tunge deler i et verksted.

Når du står overfor oppgaven med å løfte tunge og lange ting som kanskje til og med er ømtålige for skader, enten det er byggevarer fra en lastebil, eller en båt som skal løftes fra eller til land, er valget av løfteutstyr kritisk.

Da kan Rundsling være løsningen

Rundsling er et allsidig og kraftig løfteverktøy som tilbyr en løsning som forener effektivitet med sikkerhet, og er et verktøy som er meget smart å bruke i de tilfeller hvor man ønsker å være helt sikker på at løfteutstyret ikke skader produktet som løftes.

Ei som kan mye om Rundsling er Lene Johansen som vi traff under hennes besøk hos TOOLS i Drammen. Hun jobber som salgskonsulent for Gigant og jobber daglig med å hjelpe kunder med løft og lasteutstyr. TOOLS er en av hennes største kunder på løfteutstyr.

Rundsling er utstyrt med et intuitivt fargekodesystem som angir rundslingens løftekapasitet, fortelle Lene Johansen i Gigant.

– Rundsling er et fleksibelt og ekstremt sterkt løfteverktøy som er fremstilt av syntetiske fibre og er designet for å håndtere tunge løft med presisjon og sikkerhet. Med en kjerne av polyestertråder omgitt av en slitesterk ytterduk, tilbyr rundsling en unik kombinasjon av styrke, fleksibilitet, og brukervennlighet som gjør det til et foretrukket valg for profesjonelle over hele verden, sier eksperten, Lene Johansen.

Velger du Gigant sin rundsling får du en rundsling med dobbelt lag med duk som gir en ekstra slitesterk rundsling.

Mange bruksområder

Bruksområdene for rundsling er like varierte som de er mange. Fra byggeplasser hvor det løftes byggevarer fra lastebiler, til marinaer hvor båter må løftes fra vannet for vedlikehold eller oppbevaring – rundsling tilbyr en løsning som kan tilpasses nesten enhver løfteutfordring.

I båthavnen brukes ofte rundsling mellom taljen og kranen hvor man gjerne bruker båtstropper rundt selve båten, kan Lene fortelle.

Dets evne til å løfte alt fra noen få tonn til titalls tonn, avhengig av spesifikasjonene, gjør det til et verdifullt verktøy i sektorer som transport, lagerdrift, bygging, og til og med i landbruket. De største fordelene med rundsling er at den er myk og har en lav egenvekt.

Lett å velge rett Rundsling til jobben

For å gjøre jobben med å velge rett rundsling til oppdraget er rundsling utstyrt med et intuitivt fargekodesystem som angir rundslingens løftekapasitet. Fra lilla for 1 tonn til oransje for 10 tonn og oppover, hjelper dette systemet brukere raskt å identifisere den rette rundslingen for jobben. Men husk alltid å sjekke den blå etiketten for å bekrefte spesifikasjonene, selv om fargekodingen gir en umiddelbar visuell guide.

Lene Johansen hos Gigant presiserer at selv om fargekodene er gode å ha for raskt valg av rett rundsling, så er det ekstremt viktig at man sjekker den blå etiketten som er på rundslingen da det skjer at enkelte kunder får spesialproduserte rundslinger med en annen farge som eksempelvis hvit, til spesifikke oppdrag hvor man eksempelvis er opptatt av at stroppen ikke skal sette av farge på produktet som løftes. Disse spesialtilpassede rundslingene kan ha andre spesifikasjoner enn EN 1492-1 eller 1492-2.

Velger du du en rundsling fra Gigant sitt utvalg i butikk er du garantert å få en rundsling som følger de internasjonale fargekodene, er CE-merket og følger Europa-normen EN 1492-2.

Fargekodene følger de gjeldende europeiske normer EN 1492-1 eller 1492-2 og er som følger:

1 Tonn – Lilla

2 Tonn – Grønn

3 Tonn – Gul

4 Tonn - Grå

5 Tonn – Rød

6 Tonn – Brun

8 Tonn - Blå

10 Tonn og oppover – Oransje.

 


Sikkerhetsregler før løft

Lene er veldig tydelig på at man skal ivareta sikkerheten når man løfter.

– Det er viktig å kontrollere rundslingen før bruk, sier hun.

Dette gjøres enkelt med en visuell inspeksjon for skader eller slitasje på rundslingen. Ser man tydelige skader på stroppen skal stroppen ikke brukes. Revner, slitasje og brannskader er eksempler på skader som man bør se etter før man benytter rundslingen.

Det samme gjelder hvis rundslingen har tydelige oljeflekker hvor det er fare for at olje kan ha trukket inn i kjernen av rundslingen og skadet denne.

Velger du Gigant sin rundsling får du en rundsling med dobbeltduk som gjør det vanskeligere for olje å trekke inn i kjernen av rundslingen.

– Det å kjenne på hele stroppen for å kjenne at det ikke er ujevnheter inni er også viktig. I tillegg til at den blå etiketten som forteller vektklasse må være hel og lesbar, sier Lene videre.

Det er viktig at den blå etiketten er hel og lesbar, forteller Lene Johansen.

Korrekt bruk av rundsling er like viktig som selve valget av utstyr. Rundsling skal ikke overbelastes, og kun utprøvde løftemetoder skal anvendes for å sikre at løftet utføres trygt. Korrekt plassering og kobling til lasten er kritisk for å fordele belastningen jevnt og forhindre skader på utstyret eller lasten. Det er også essensielt å beskytte slyngen mot skarpe kanter.

Mange ulike løfteteknikker kan brukes

Rundsling kan brukes på mange måter. Både alene og sammen med andre redskaper som kjetting, sjakler og kroker.

Rundsling kan brukes som rett strekk, snaret, u-løft, u-løft med vinkel, 2-part og 3- og 4-part for å nevne de mest brukte.

– Det som er veldig viktig å huske når man benytter ulike løfteteknikker er at maksbelastning på rundslingen kan variere basert på vinkler og andre faktorer, forteller eksperten.

Gigant sin belastningstabell er et nyttig hjelpemiddel for de som bruker rundsling.

– Ved snøring så mister rundslingen 20 prosent av sin kapasitet som ett eksempel, sier Lene Johansen.

Foreta alltid prøveløft før man gjennomfører selve løftet.

Godt vedlikehold er god butikk

Å holde rundslingene rene er viktig for å bevare funksjonalitet og forlenge levetid. Ved å sørge for at rundslingene er rene, sikrer man også at de bevarer sin maksimale styrke og motstandsdyktighet mot ytre påvirkninger. Fordelene ved å holde rundslingene rene inkluderer derfor ikke bare forlengelse av produktets levetid, men også en kontinuerlig opprettholdelse av sikkerhetsstandarder og effektivitet i løfteoperasjoner.

– Det er smart å oppbevare rundslinger beskyttet fra sollys og skitt og å unngå å knyte knuter på slingen. Da holder de lenge, kan den norske eksperten fortelle.

Bruk av rundsling av høy kvalitet er miljøvennlig

Rundsling av høy kvalitet er et miljøvennlig verktøy ved at det ikke avgir avfall til naturen under bruk. Ved riktig vedlikehold og oppbevaring er det også et verktøy med lang varighet hvis du kjøper det fra en produsent med høye kvalitetskrav, som eksempelvis Gigant.

Lang varighet betyr mindre avfall og er et viktig element med tanke på miljø.

Hvordan produktet tilvirkes er også et viktig element når det kommer til miljø. Gigant er veldig opptatt av at deres produkter skal ha et så lite miljøavtrykk som mulig. De har derfor i mange tilfeller langt strengere miljøkrav under produksjon enn eksempelvis de nasjonale reglene i det landet produktene blir produsert.

– Gigant jobber aktivt med miljøspørsmål og kvalitet. Vi sikrer at alle våre underleverandører og produktsentre oppfyller gjeldende lovkrav og ofte mer. Vi dobbeltsjekker at det ikke forekommer miljøfarlige utslipp fra fabrikken og at våre produkter og emballasje ikke inneholder miljøfarlige stoffer. Vi gjennomfører jevnlige kontroller hos våre produsenter hvor vi ser på blant annet miljø, som utslipp, avfallshåndtering, og vi sjekker arbeidsmiljø, bruk av verneutstyr m.m, sier Linnéa Wahlström, Kategoriansvarlig hos Gigant i Sverige.

Lene Johansen er helt enig. Hun er veldig stolt av det arbeidet Gigant gjør for miljøet, og mener at rundsling er et ypperlig og miljøvennlig løfteutstyr.

– Ta gjerne turen til en TOOLS-butikk og se nærmere på det store utvalget av rundsling fra Gigant, sier hun avslutningsvis med et smil før hun haster videre til neste TOOLS-butikk.